[Special] Dutch Open Racketlon

Sjors (Sj0rSz)
Voormalig FOK!sport-redacteur Magneet was afgelopen weekend aanwezig bij de Dutch Open Racketlon. Deze sport is nog niet zo bekend, wat voor hem de reden was om een impressie van dit evenement te maken.

Het Dutch Open Racketlon is gisteren bij de heren gewonnen door de Duitser Alexander Koepf, terwijl bij de dames de Nederlandse Mariëlle van der Woerdt er met de overwinning vandoor ging. De meeste mensen zullen nog nooit van Racketlon gehoord hebben vandaar dat er hieronder wat uitleg over te lezen is.

Racketlon is een sport waarbij de deelnemers tafeltennissen, badmintonnen, squashen en tennissen. Van iedere sport wordt er één set tot de 21 punten gespeeld, waarbij ieder punt telt. Serveren doen bij de spelers of speelsters twee maal, voordat de andere mag. De scores tellen cumulatief, waardoor je in alle disciplines goed moet kunnen spelen.

Een wedstrijd Racketlon begint dus met het tafeltennis en alle sets worden met korte tussenpozen afgewerkt, waardoor een wedstrijd relatief kort duurt. In totaal duurt een wedstrijd twintig minuten tot een half uur. Dat is afhankelijk van in hoeverre de tegenstanders aan elkaar gewaagd zijn.

Racketlon is nog een relatief jonge sport. Pas in 2001 werd de Internationale Racketlon Federatie opgericht. Waar het eerst in Oostenrijk, Engeland, België en diverse Scandinavische landen populair was, begint het nu ook in Nederland, Duitsland en de andere Europese landen bekend te worden.

Op de wereldranglijst bij de heren is Paul Twisterling op de 22ste plaats de beste Nederlander, terwijl bij de dames Karin Geertsma, Marielle van der Woerdt en Joyce Crouse de plaatsen dertien tot en met vijftien bezetten. Deze stand was tot en met 13 april bijgewerkt, dus Marielle van der Woerdt zal na dit weekend wel een paar plaatsen gestegen zijn.

Dat Racketlon in Nederland nog een kleine sport is, was op de Dutch Open wel te merken. Bij lang niet alle wedstrijden op het hoogste niveau waren scheidsrechters aanwezig en telden de spelers zelf de punten. Dit ging er allemaal fair aan toe en de sfeer was dan ook heel erg ontspannen. Bij andere wedstrijden telden weer collega-deelnemers als dat nodig was. Hopelijk zal de sport snel groeien zodat er ook grotere evenementen mogelijk zijn in Nederland.


Paul Twisterling (l) in actie tegen de Tsjech Petr Vesely

Op de onderstaande drie foto's speelt Marielle van der Woerdt (zwarte rokje) haar halve finale tegen de als eerste geplaatste Katerina Sodomkova uit Tsjechië.

Tot slot nog het officiële persbericht over dit toernooi:

Marielle van der Woerdt is weer geheel terug op haar oude niveau. Overtuigend won zij in de halve finale van de als eerste geplaatste Katerina Sodomkova uit Tjechie met 18-21, 21-6 en 21-4. Door het grote verschil in punten hoefde het tennis niet meer gespeeld te worden. In de finale kwam zij uit tegen de Nederlandse Joyce Crouse, die het in de halve finale een stuk zwaarder had tegen de Engelse Jane Cook, maar uiteindelijk won met 21-17, 21-8, 13-21 en 13-16.

In de eindstrijd was Van der Woerdt veel te sterk voor Crouse en won overtuigend met 21-6 in tafeltennis, 21-16 in badminton en 21-14 in squash, waardoor het tennis niet meer gespeeld hoefde te worden. Hierdoor behaalde Van der Woerdt haar eerste Dutch Open titel in de damesenkel.

Eerder op de dag werd de titel in het herendubbel door Paul Twisterling en zijn gelegenheidspartner Jermaine Manners opgeëist. In deze discipline werden een tweetal poules gespeeld.

Van der Woerdt had twee keer de eer, aangezien zijn ook de titel in het gemengd dubbel met Onno Quik opeiste. Zij wonnen met 4-21, 21-2, 18-21 en 21-11 van het koppel Sodomkova/Vesely uit Tjechie.

De herenenkel ging na een harde strijd naar Duitse Alexander Koepf met 21-10, 10-21, 21-11 en 12-07. Marc Veldkamp, de toernooidirecteur en tevens voorzitter van Racketlon Nederland is tevreden met de opkomst en verloop van de Dutch Open. "Een mooi evenement waarbij wij al wat droog hebben kunnen oefenen voor de Wereldkampioenschappen Racketlon 2010 welke door ons ook zal worden georganiseerd in Nederland."