[Upd] Renault mag niet naar GP Europa

Dennis (dennistd)
Renault is voorlopig naar aanleiding van het incident met het wiel van Fernando Alonso geschorst voor de komende race, de Grand Prix van Europa. Tijdens de race in Hongarije ging een band van de wagen van Alonso een eigen leven leiden.

Het gebeurde nadat de Spanjaard zijn eerste pitstop had gemaakt in de twaalfde ronde en het rechtervoorwiel niet goed vastgezet bleek. Eerst vloog al de wieldop eraf, maar die belandde naast de baan en deed geen schade. Even daarna raakte het hele wiel los, wat stuiterend naast de baan tot stilstand kwam. Er werd niemand geraakt.

De velg liet ook los en Alonso moest opnieuw een pitstop maken, maar korte tijd later kwam hij voor de derde keer naar binnen, om niet meer naar buiten te gaan. Waarschijnlijk omdat ook het losraken van de velg te veel schade had gedaan aan het chassis.

Uit beraad in het kantoor van de stewards kwam de beslissing dat het Franse team de veiligheidsregels dusdanig had overschreden dat een schorsing gerechtvaardigd was. In Spanje mist Alonso zijn thuisrace in Valencia.

Uit een verklaring van de wedstrijdleiding komt naar voren dat Renault de regels van Artikel 3.2 van het Sportief Reglement heeft overtreden. "Renault heeft auto nr. 7 na zijn pitstop bewust terug de baan opgestuurd, terwijl het team op de hoogte was van zijn losse wiel", aldus de verklaring. "De rijder had hier geen weet van en bleef via de boordradio melden dat hij last had van een lekke band. Het team heeft geen actie ondernomen."

Renault heeft nog geen reactie gegeven op het besluit, maar kan nog in beroep gaan tegen de schorsing.

Update
Renault gaat inderdaad in beroep tegen de straf. Het team heeft het papierwerk ingeleverd, ondertekend door de teammanager Steve Nielsen, en de 6000 euro voor het beroep voldaan. De verwachting is dat de zaak voor de Europese Grand Prix in Valencia begint, gediend heeft.