Oranje dames verliezen slotduel

Wouter Kursten (Magneet)
Hoewel de WK-kwalificatie al een feit was, had Nederland gisteren via aanvoerster Manon Flier en trainer Avital Selinger laten weten ook de laatste wedstrijd, tegen Duitsland, te willen winnen. Desondanks hebben ze toch het onderspit moeten delven tegen de Duitse dames.

Hoewel Duitsland in de beginfase telkens de score leidde (2-4, 8-9), waren de teams bijzonder aan elkaar gewaagd. Duitsland, eveneens gebrand op een ongeslagen status, wist echter toch een gat van vier punten te slaan (8-12). Selinger wisselde in het achterveld Caroline Wensink voor Maret Grothues, maar de marge van twee, drie punten bleef in tact tot 16-17, waarna de Duitse coach Guidetti een time-out aan vroeg. De Duitse spelverdeelster Weiss wist de Nederlandse verdediging regelmatig te verrassen, waardoor er even later toch weer een gaatje van drie punten was geslagen (17-20). Na een uitgeslagen bal van Duitsland en een rechtstreeks servicepunt van routinier Ingrid Visser stond het echter weer gelijk, 21-21. Een service van Flier buiten de lijnen bezorgde Duitsland het eerste setpunt, dat direct werd verzilverd (23-25).

Een snoeiharde smash van Flier opende de score van Oranje in de tweede set, maar het was weer Duitsland dat, mede door prima blokkeerwerk, al snel een voorsprong nam van drie punten (2-5). Oranje liet echter zien dat het ook prima kan blokkeren; na een kill blok van Wensink stond het weer gelijk, 6-6. De passes aan Nederlandse zijde lieten wat te wensen over en daar profiteerde Duitsland direct van (8-12). Oranje kwam telkens dichterbij (13-16, 15-17), maar het slaagde er niet in langszij te gaan. Bij 17-20 haalde Selinger zijn dames naar de kant, maar Nederland bleef vooral passend te kort komen (18-23). Na een netfout van Flier had Duitsland haar eerste setpunt (19-24), het tweede werd verzilverd door Maren Brinker.

In de derde set mocht Robin de Kruijf beginnen op de plaats van Ingrid Visser. Na een uitgeslagen bal van Flier en een service via de netband van Weiss stond het al snel weer 1-4 voor onze Oosterburen. Een sterke servicebeurt van Oranje's aanvoerster verkleinde de achterstand naar één punt, maar Duitsland liet zich niet van de wijs brengen. Bij 5-7 werd Alice Blom op servicepositie gewisseld voor Chaïne Staelens, maar Oranje keek nog altijd tegen een achterstand van twee punten aan bij de eerste technische time out. Margareta Kozuch scoorde bijna alles wat ze sloeg en Nederland bleef fouten maken in met name de passing (7-13).

Maar, onder aanmoediging van de bijna 1.500 man op de tribunes, vocht Oranje zich knap terug in de wedstrijd. Een killblok van Flier trok de stand gelijk, waarna een blok van Wensink Nederland eindelijk op voorsprong bracht (14-13). Bij 16-17 bracht Selinger Grothues weer in voor de passing, maar toen De Kruijf uit serveerde stond Oranje toch weer twee punten achter (17-19). Het Oranje achterveld reageerde simpelweg niet alert genoeg op de snelle Duitse aanvallen (18-22). Bij 18-24 stonden de Duitse wisselspeelster al feest te vieren aan de kant en een gelukkige bal via de netband van Sylvia Roll sloot de wedstrijd en het toernooi in Almere af (18-25).