Volleybalsters bijna zeker van WK

Stefan (sportfreak)
De volleybalsters van Oranje hebben zich met grote overmacht praktisch geplaatst voor het WK van 2010 in Japan. Nadat vrijdag Slovenië werd verslagen had Azerbeidzjan tijdens het tweede duel in Almere geen schijn van kans: 25-20, 25-19, 25-15. Het duel tegen Duitsland gaat zondag slechts om de sportieve eer.

In het sfeervolle Topsportcentrum van Almere kwam Oranje geen moment in de problemen. Bondscoach Avital Selinger had een doortimmerd tactisch plan uitgestippeld dat door zijn team perfect werd uitgevoerd. Vooral het blok van Nederland was erg sterk, waardoor de aanvalsters van Azerbeidzjan gingen forceren. Chaïne Staelens bezorgde Oranje in de openingsset met een prachtig blok het 25-ste punt.

In de tweede set zorgde haar zus Kim Staelens met een indrukwekkende serviceserie voor een onoverbrugbare kloof (van 9-8 naar 16-8). Mede dankzij de steun van het publiek speelde de thuisploeg als een geoliede machine en kon Azerbeidzjan, dat een dag eerder Duitsland nog tot een vijfsetter had gedwongen, het ritme niet doorbreken.

Ook in de derde serie was Nederland oppermachtig. Op alle fronten werd de ploeg uit Zuid-Oost Europa overklast, waardoor Ingrid Visser bij 24-15 voor de wedstrijd mocht serveren. Chaïne Staelens benutte vervolgens het matchpoint op uitgekiende wijze met een prikbal over het hoge blok van Azerbeidzjan. Hierdoor was het WK-ticket zo goed als binnen en de opluchting groot. Alleen als Slovenië vanavond wint van Duitsland, wat zeker niet de verwachting is, kan het theoretisch nog anders lopen.

Avital Selinger: "Of Duitsland nu gaat winnen of verliezen van Slovenië, wij spelen morgen weer om te winnen, ook voor onze fans. In de wedstrijd vandaag speelden we beter dan gisteren, omdat we Azerbeidzjan beter kennen en zij nu eenmaal beter spelen dan Slovenië. Vandaag hebben we voor het eerst Mammadova echt onschadelijk kunnen maken, mede door ons 3-mansblok."

Aanvoerster Manon Flier complimenteerde haar teamgenoot Caroline Wensink, die dit weekend voor het eerst als passer/loper in Oranje opereert: "Ze stond er vandaag echt, dat vind ik heel knap. En gelukkig konden we vandaag echt laten zien waartoe we in staat zijn, als kan het nóg beter", voegde ze er glimlachend aan toe.