Ivanov wint in Besançon

Sabine (sbientje)
Serguei Ivanov heeft de veertiende etappe van de Tour de France gewonnen. De Rus van Katusha demarreerde in de finale uit een kopgroep van twaalf en kwam solo over de finish.

De etappe van vandaag ging over 199 kilometer van Colmar naar Besançon. Al na 24 kilometer ontstond een kopgroep van dertien man. Hayden Roulston (Cervelo), Martijn Maaskant (Garmin), George Hincapie (Columbia - High Road), Nicolas Roche (AG2R), Daniele Bennati en Frederik Willems (Liquigas), Christophe Le Mevel (Francaise des Jeux), Daniele Righi (Lampre), Gerald Ciolek (Milram), Serguei Ivanov (Katusha), Albert Timmer (Skil-Shimano) en Jens Voigt (Saxo bank) sprongen weg. Voigt kreeg een lekke band en moest de kopgroep laten gaan. De twaalf namen een ruime voorsprong, waardoor Hincapie, de best geklasseerde uit de kopgroep, virtueel in het geel belandde.

Met nog 45 kilometer te gaan kwamen de mannen van Nocentini op kop in het peloton. De kopgroep had toen een voorsprong van meer dan acht minuten.

Op iets meer dan tien kilometer voor de finish begon het aanvallen te regenen in de kopgroep. Maaskant opende het bal door te proberen weg te springen, maar hij werd bijgehaald. Willems moest daarop meteen lossen, omdat het tempo omhoog ging. Daarna waagden verschillende renners een poging, maar het was Ivanov die weg kon komen. De Rus sloeg snel een groot gat. Timmer deed een dappere poging om Ivanov terug te pakken, en kreeg hierbij hulp van Roulston. De poging mislukte echter en Ivanov kwam solo over de finish. Net voor de streep werden Timmer en Roulston teruggepakt, en van de achtervolgers was Roche de snelste. Martijn Maaskant werd uiteindelijk vierde, Timmer was elfde.

Het aanstormende peloton had genoeg tijd teruggepakt om Nocentini in het geel te houden. Hincapie maakt wel een sprong in het klassement en staat nu tweede op vijf seconden van de gele trui. Cavendish won de sprint van het peloton, voor Hushovd.

Uitslag etappe 14

PlekNaamLandPloegTijd
1Serguei IVANOVRuslandKAT4:37.46
2Nicolas ROCHEIerlandALM+0.16
3Hayden ROULSTONNieuw-ZeelandCTTz.t.
4Martijn MAASKANTNederlandGRMz.t.
5Sébastien MINARDFrankrijkCOFz.t.
6Daniele RIGHIItaliëLAMz.t.
7Christophe LE MEVELFrankrijkFDJz.t.
8George HINCAPIEVerenigde StatenTHRz.t.
9Daniele BENNATIItaliëLIQz.t.
10Gerald CIOLEKDuitslandMRM+0.22

Klassement na etappe 14

PlekNaamLandPloegTijd
1Rinaldo NOCENTINIItaliëALM58:13.52
2George HINCAPIEVerenigde StatenTHR+0.05
3Alberto CONTADORSpanjeAST+0.06
4Lance ARMSTRONGVerenigde StatenAST+0.08
5Christophe LE MEVELFrankrijkFDJ+0.43
6Bradley WIGGINSGroot-BrittanniëGRM+0.46
7Andreas KLÖDENDuitslandAST+0.54
8Tony MARTINDuitslandTHR+1.00
9Christian VANDE VELDEVerenigde StatenGRM+1.24
10Andy SCHLECKLuxemburgSAX+1.49
55Laurens TEN DAMNederlandRAB+25.46