Volleyballers missen kansen tegen Amerika

Sjors (Sj0rSz)
De mannen van Oranje speelden in de afgelopen nacht een sterke, maar ook een frustrerende wedstrijd tegen Amerika. Nederland kreeg in de tweede en derde set maar liefst negen setpoints, maar wist er geen één te benutten: 25-21, 32-30, 31-29.

In de sfeervolle Charles Koch Arena, een prachtig sportpaleis op het universiteitsterrein van Wichita, plaatste de Olympisch kampioen zich dankzij de overwinning op Nederland voor de finaleronde in Servië. Italië won het eerste duel in China weliswaar met 3-0, maar kan Amerika nu niet meer inhalen.

Oranje verloor de eerste set nog met vier punten verschil, maar liet meteen al zien over een uitstekende vorm te beschikken. De side-out liep gesmeerd en er werd uitstekend verdedigd. Nederland verzuimde wel de verdedigde ballen succesvol af te ronden en miste daardoor vaak een kans om een belangrijk punt te scoren.

De tweede en derde set waren vooral leuk voor het publiek en uiteindelijk ook voor de Amerikaanse ploeg. Oranje speelde tot een 20-15 voorsprong in de tweede set vlekkeloos, maar verloor toen zes punten op rij (20-21). Daarna volgde een attractieve ontknoping. Nederland liet eerst vier setpoints onbenut, waarna Amerika via de befaamde aanvaller Stanley Clayton bij 31-30 het publiek razend enthousiast maakte.

De derde set kende eigenlijk een zelfde soort verloop. Oranje knokte voor wat het waard was en kwam zowaar weer vijf maal op setpoint. Maar juist op die momenten haperde de service of speelde Amerika foutloos. Ook Niels Klapwijk, die in het veld was gekomen voor Kay van Dijk, kon niet verhinderen dat de thuisploeg de volle buit pakte.

Aanvoerder Jeroen Trommel was na afloop tevreden over het niveau, maar baalde van de gemiste kansen. "Toch zal ik het positief blijven bekijken. Zolang we kansen creëren, hebben we ook kans om te winnen. Nu moeten we alleen nog de laatste stap zien te maken."

"Boven de twintig was Amerika beter en rustiger," analyseerde de Nederlandse bondscoach Peter Blangé. "Ik ben tevreden met het niveau, maar ik erg teleurgesteld dat we de belangrijke punten niet wisten te scoren. Maar als het goed is, leren we van dit soort ervaringen en zullen we in het vervolg beter met dit soort kansen om gaan."