Volleybaldames winnen opening WK-kwalificatie

donroyco
De vrouwen van de nationale volleybalploeg hebben hun openingswedstrijd van de 3e en beslissende WK ronde in Almere met 3-1 (25-18, 28-30, 25-19, 25-14) gewonnen van Slovenië. Ondanks het wisselvallige spel aan Nederlandse zijde, wist de ploeg van bondscoach Avital Selinger de wedstrijd toch op haar naam te schrijven.

Nederland startte met de vertrouwde basis van aanvoerster Manon Flier, Ingrid Visser, Francien Huurman, Chaïne en Kim Staelens, Caroline Wensink en libero Janneke van Tienen. Dat Slovenië, de nummer 53 op de wereldranglijst, op papier de underdog was, was niet te merken in de openingsset. De score ging gelijk op tot 15-15, waarna Selinger bij 19-17 Maret Grothues in bracht op servicepositie. Oranje scoorde direct vier punten op rij, waarna een fout aan Sloveense zijde Nederland het eerste setpunt bracht. Een kill blok van Flier en routinier Huurman maakte een einde aan de openingsset (25-18).

Kim Staelens opende de tweede set met een ace, maar er werden te veel fouten gemaakt in de aanval en verdediging. Flier, vaak topscorer aan Oranje zijde, sloeg veelvuldig in het blok en ook Chaïne Staelens kwam er niet vaak genoeg door met haar snoeiharde smashes. Toen Anja Zdovc vervolgens begon te serveren, liep Slovenië in één keer van 9-5 naar 9-9. Selinger haalde zijn team even naar de kant, maar het bleef gelijk op gaan. Bij 18-17 werd opnieuw Grothues in het veld gebracht voor Wensink en liep Oranje naar 20-17, maar daarna ging het weer mis aan Nederlandse zijde. Slovenië kreeg haar eerste setpunt bij 23-24, maar Oranje bleef zich goed verweren. Het zesde Sloveense setpunt werd echter verzilverd (28-30).

De Nederlandse dames leken weer bij de les in de beginfase van de derde set. Oranje liep in korte tijd uit naar een 8-4 voorsprong. En hoewel het spel aan Oranje zijde wederom wisselvallig werd, had het team nog altijd een voorsprong van zeven punten bij de tweede technische time out. Slovenië kwam nog terug tot 20-17, maar toen schakelde Nederland een tandje bij. Bij 24-17 maakte Slovenië nog twee punten, maar daarna maakte Oranje een einde aan de derde doorgang (25-19).

De laatste set typeerde de hele wedstrijd: Nederland nam een bescheiden voorsprong in de openingsfase (3-2, 5-3), maar begon vervolgens weer onnodige fouten te maken (7-8). Na de Nederlandse time out, trok Oranje de stand weer gelijk en aan de hand van de serverende Kim Staelens liep Nederland uit naar 12-8. De dames van Avital Selinger vochten voor ieder punt (14-8). Bij 18-9 vroeg de Sloveense coach nog een time out aan, maar Nederland stoomde door en eindigde de wedstrijd uiteindelijk overtuigend met 25-14.