Haussler wint natte rit

Sabine (sbientje)
Heinrich Haussler heeft de dertiende etappe in de Tour de France gewonnen. Hij kwam na 200 kilometer solo over de streep.

De rit voerde van Vittel naar Colmar, over een aantal bergen, waaronder één van de eerste categorie. Het weer was erg slecht, met veel regen. Al vroeg in de etappe ging Christophe Moreau (Agritubel) ervandoor, en hij kreeg Haussler (Cervelo) mee. De twee kregen gezelschap van vijf anderen; Jens Voigt (Saxobank), Juan Manuel Garate (Rabobank), Rigoberto Uran (Caisse d'Epargne), Ruben Perez Moreno (Euskatel) en Sylvain Chavanel (Quick Step) waren ook uit het peloton weggereden.

De voorsprong bleef aanvankelijk onder de minuut, en op de eerste klim leek het peloton de vluchters terug te pakken. Ongeveer 60 kilometer in de rit versnelden Perez Moreno, Haussler en Chavanel. De rest van de kopgroep werd opgeslokt, maar de voorsprong van de drie groeide, tot meer dan negen minuten.

Uit het peloton ontsnapte een groep renners op de Col de la Schlucht, maar voor de top waren zij al teruggepakt. Op de Platzerwasel moest Perez Moreno lossen uit de kopgroep, en in de afdaling van die col liet Haussler ook Chavanel achter zich. De Cervelo-renner nam snel een flinke voorsprong op de Fransman, en zijn voorsprong kwam niet meer in gevaar. Chavanel werd nog ingehaald door de ontsnapte Amets Txurruka (Euskatel) en Brice Feillu (Agritubel). Txurruka werd uiteindelijk tweede op vier minuten en elf seconden, Feillu moest zes minuten en dertien seconden toegeven. Chavanel wist het peloton twaalf seconden voor te blijven.

Uitslag etappe dertien

PlekNaamLandTeamTijd
1Heinrich HAUSSLERDuitslandCTT4:56.26
2Amets TXURRUKASpanjeEUS+4.11
3Brice FEILLUFrankrijkAGR+6.13
4Sylvain CHAVANELFrankrijkQST+6.31
5Peter VELITSSlowakijeMRM+6.43
6Thor HUSHOVDNoorwegenCTTz.t.
7Vladimir EFIMKINRuslandALMz.t.
8Bradley WIGGINSGroot-BrittanniëGRMz.t.
9George HINCAPIEVerenigde StatenTHRz.t.
10Andy SCHLECKLuxemburgSAXz.t.
46Joost POSTHUMANederlandRABz.t.

Klassement na etappe dertien

PlekNaamLandTeamTijd
1Rinaldo NOCENTINIItaliëAGR53:30.30
2Alberto CONTADORSpanjeAST+0.06
3Lance ARMSTRONGVerenigde StatenAST+0.08
4Bradley WIGGINSGroot-BrittanniëGRM+0.46
5Andreas KLÖDENDuitslandAST+.054
6Tony MARTINDuitslandTHR+1.00
7Christian VANDE VELDEVerenigde StatenGRM+1.24
8Andy SCHLECKLuxemburgSAX+1.49
9Vicenzo NIBALIItaliëLIQ+1.54
10Luis-Leon SANCHEZSpanjeGCE+2.16
54Laurens TEN DAMNederlandRAB+25.22