Basketbaldames onder 20 pakken historische titel

donroyco
De Nederlandse dames basketballploeg voor speelsters onder 20 jaar heeft in Ohrid (Macedonië) voor een unieke prestatie in de geschiedenis van het Nederlands basketball gezorgd door de Europese titel in de B-Divisie in de wacht te slepen.

De ploeg van bondscoach Frans Griffioen versloeg in de finale Roemenië met 59-53. Bij rust keek Nederland nog tegen een 28-29 achterstand aan. Rachel Roubehie-Fissa was de Nederlandse topscoorster met 15 punten. Jantine Kraak en Rianne de Roos droegen elk 13 punten bij aan de Nederlandse productie.

Het is voor de tweede keer in de historie van de Nederlandse Basketball Bond dat er een Europees kampioenschap gevierd mag worden. In 1982 wonnen de Nederlandse heren onder leiding van bondscoach Vladimir Heger in Portugal ongeslagen het zogenoemde Challenge Roundtoernooi, het Europees kampioenschap voor B-landen.

Oranje pakte in Ohrid een dubbele prijs. De Nederlandse dames onder 20 hadden met het bereiken van de finale al promotie naar de A-poule afgedwongen.