[DSC] Zolder weer op de kalender

Jorn (existenz)
Na een jaar afwezigheid keert de Dutch Supercar Challenge komend weekend weer terug op Circuit Zolder. Het grootste GT- en toerwagenkampioenschap van de Benelux rijdt tijdens de Zolder Superleague, waarbij de Superleague Formula de hoofdact is, in totaal vier races waarbij per race twee divisies in actie gaan komen.

Bij de GT-divisie komen auto’s in actie zoals de Corvette Z06 GT3, de Ferrari F430 GT2, V8Star’s, Moslers, Vipers en niet te vergeten een zeer snelle Porsche 911 GT2. Koploper in dit kampioenschap is momenteel de Engelsman Martin Short met een Mosler MT900 GT3, maar hij wordt op de hielen gezeten door de Nederlander Cor Euser. Euser weet het Short elke keer zeer moeilijk te maken, maar technische problemen met de Marcos LM600 van Euser voorkomen momenteel dat hij echt aan kan klampen in het kampioenschap. Achter dit duo zijn er nog veel andere kanshebbers op de overwinning, want zo boekte Berry van Elk tijdens de vorige races op Spa Francorchamps zijn eerste zege.

In de Supersport I-divisie zien we de iets minder snelle auto’s terug, maar zij weten het sommige deelnemers uit de GT-divisie soms nog zeer moeilijk te maken. Koplopers in dit kampioenschap zijn momenteel Nol Köhler en Henk Haane, die samen een zeer snelle Porsche 997 GT3 delen. Zij worden echter op de hielen gezeten door de zeer snelle Renault Méganes van Carworld Motorsport, met bij de ene Mégane Trophy het duo René Wijnen/Pieter Dubois achter het stuur en bij de andere Mégane Trophy Erol Ertan achter het stuur. Tevens zijn er met de Aston Martin Vantages van Gravity Racing nog twee gevaarlijke outsiders voor de overwinning.

In de Supersport II-divisie gaat de strijd momenteel tussen een drietal auto’s. Koploper is hier momenteel het duo Milko Tas en Bob Herber, die samen een zeer snelle Saker GT delen. De concurrentie maakt het het duo echter zeer moeilijk, want zowel Bert van de Zweerde alsmede Pieter van Soelen behaalden ook al één of meerdere overwinningen. Luc de Cock vecht evenals het duo Robin en Ferry Monster nog met de bolide waar hij in rijdt. De Cock werd vorig jaar kampioen in de Sport-divisie en is met een nieuwe Lotus 2-Eleven GT4 overgestapt naar de Supersport II-divisie. Zijn auto heeft veel potentieel, maar door technische problemen komt dit er nog niet altijd uit. Ditzelfde geldt voor Robin en Ferry Monster. Zij waren afgelopen seizoen een echte kampioenschapkandidaat maar misten door technische problemen al veel punten voor het kampioenschap.

In de Sport-divisie is er één duo dat momenteel fier aan de leiding gaat. Nik de Jong en Koen Bogaerts zijn namelijk in de door JR Motorsport geprepareerde BMW E36 M3 de te kloppen combinatie en zijn eigenlijk nog een maatje te groot voor de concurrentie. Toch slaagde Laurens de Wit er op Spa Francorchamps door een slimme pitstopstrategie in om zijn eerste overwinning van het seizoen binnen te halen. De coureur uit de stal van Downforce Motorsport heeft dit seizoen bewezen uit het goede racehout gesneden te zijn en is vastbesloten om dit seizoen nog meer overwinningen binnen te halen voor het team.

De Dutch Supercar Challenge is op Zolder onderdeel van de Zolder Superleague, het evenement waarbij de internationale Superleague Formula België aandoet. Alle auto’s die meedoen aan de Superleague Formula zijn gelijkwaardig en voorzien van onder meer een 750pk sterke V12-motor die een schitterend geluid maakt. De bolides kunnen zich qua snelheid en performance meten met de hoogste autosportklassen in de wereld. Omdat alles qua techniek gelijk is, komt het aan op de prestaties van het team en de individuele coureur. Bovendien is er voor de tweede race een reversed grid, waardoor de coureur die in de eerste race als laatste is geëindigd de tweede race van pole position mag starten. De winnaar van de eerste race moet bovendien als laatste starten en moet zich op die manier een weg naar voren werken. Tevens komen tijdens de Zolder Superleague ook de EuroBoss F1, de Dunlop Endurance Cup, de Formule Ford en de Youngtimers in actie.