Vrijdagrit mogelijk toch met oortjes

donroyco
Of de renners in de Tour de France komende vrijdag de tweede rit zonder oortjes rijden is nog maar de vraag. Volgens UCI-voorzitter Pat McQuaid worden de renners niet verplicht om zonder communicatiemiddel te rijden.

Vandaag, tijdens de tiende etappe, hadden de wielrenners geen oortjes in. Hiermee hebben ze normaal gesproken contact met hun ploegleiders. De meeste ploegen waren het er niet mee eens en lieten dat ook merken. Grischa Niermann (Rabobank) had tijdens de inschrijving voor de etappe een antenne gemonteerd. De wielerploegen deden het ook rustig aan in de etappe, alleen de laatste veertig kilometer werd volop gekoerst, als blijk van protest tegen het verbod.

Eerder werd er al een mogelijke staking aangekondigd tijdens de tiende etappe, die is dus deels uitgevoerd. Overtreding van het verbod op oortjes kon misschien zelfs rekenen op uitsluiting van de wedstrijd, zo liet McQuaid gisteren weten.

Tour-organisator ASO zou de UCI hebben gevraagd om de oortjes toch toe te staan tijdens de vrijdagrit. Eigenlijk zou die etappe ook zonder hulpmiddelen verreden worden. Zowel de Tour-directeur, Christian Prudhomme (ASO), als bijna alle wielerploegen, waren niet tevreden met de resultaten van het uitgevoerde experiment.

Het definitieve besluit omtrent de oortjes de kwestie wordt donderdag genomen.