Ruzie in F1 nadert einde

Peterselieman
De ruzie die de gemoederen in de Formule 1 al lange tijd bezig houdt lijkt nu zijn einde te naderen. De komende dagen zullen de belangrijkste personen uit de sport meeten om de toekomst van de sport veilig te stellen.

De eerste belangrijke meeting staat komende woensdag op het programma. De teams willen daar een overeenkomst opstellen waarin staat wat de kostenbesparende maatregelen in de komende jaren zullen zijn. Daarna zullen er voor de Hongaarse Grand Prix verdere gesprekken volgen over een Concorde Agreement tussen de Formule 1-teams en de commerciële rechtenhouder CVC. Als deze documenten gereed zijn, dan worden ze aan de FIA overhandigd om ondertekend te worden. Anders beginnen de FOTA en CVC een eigen raceserie die mogelijk GP1 gaat heten. Deze naam is op 19 juni geregistreerd door Bernie Ecclestone.

Ross Brawn blijft optimistisch over de uitkomst van de gesprekken, ondanks dat de verhoudingen tussen de FIA en FOTA weer op scherp zijn gezet. "Het is teleurstellend," zei hij. "Niemand houdt van die zaken en op technisch vlak hadden de teams een goede relatie met de FIA gedurende de jaren en het is teleurstellend dat zulke dingen gebeuren. We zoeken een oplossing met de commerciële rechtenhouder en de FIA om iedereen tevreden te stellen en een werkbare verhouding te creëren. Ik kan er niet te veel over zeggen, maar er wordt veel werk verzet en het wordt met de juiste spirit gedaan. Vorige week woensdag verliep teleurstellend en ik hoop dat het een hikje was in plaats van een diepe kloof."

De Brit hoopt dat als er een overeenkomst wordt gesloten de FIA dit snel zal ondertekenen. "Ik hoop het, want er moet een oplossing komen. Alle teams lijden er onder en deze situatie helpt onze commerciële situatie niet. Je kunt potentiële partners of investeerders niet vertellen wat de toekomst in zal houden en dat willen we juist wel doen. Het is een verschrikkelijke verstoring van een fantastisch seizoen, dat is echt schande."