[NHL] Joe Sakic met pensioen

Denny (nyny83)
De Canadese ijshockeyer Joe Sakic beëindigt zijn carrière na maar liefst twintig seizoenen in de NHL. Sakic, inmiddels veertig jaar oud, betwijfelt of hij dit seizoen nog het hoge niveau kan halen dat hij gewend is.

Sakic speelde zijn hele carrière bij de Colorado Avalanche (voorheen Quebec Nordiques). In 1996 en 2001 won hij als captain de Stanley Cup. 1995-1996 was gelijk ook statistisch gezien zijn beste seizoen: in 82 wedstrijden kwam hij tot maar liefst 120 punten. In zijn gehele carrière maakte hij in 1378 wedstrijden 1641 punten. In de play-offs kwam hij in 172 wedstrijden tot 188 punten. Daarmee staat hij achtste aller tijden in de NHL.

Gedurende zijn carrière won hij diverse individuele prijzen. Zo won hij in 2001 de Hart Trophy (beste speler), Lady Byng Trophy (sportiviteit gecombineerd met prestaties op het ijs) en de Lester B. Pearson Award (beste spelers volgens de ijshockeyers zelf). Verder won hij in 1996 de Conn Smythe Trophy als belangrijkste speler in de play-offs. Ook speelde Sakic mee op drie Olympische Spelen voor Team Canada, in 2002 won hij daarmee goud.

Sakic wordt gezien als hét gezicht van de Avalanche van de afgelopen twintig jaar. Weinig spelers zijn tegenwoordig nog zo clubtrouw als Sakic, en bovendien was hij er langdurig captain. De laatste twee seizoenen werd hij echter geplaagd door blessures. In 2007-2008 miste hij 38 wedstrijden vanwege een rugblessure, het afgelopen seizoen speelde hij slechts 15 wedstrijden vanwege een nieuwe rugblessure gevolgd door een ongeluk met een sneeuwschuiver waarbij hij drie vingers brak.