FIA: "FOTA wist van situatie"

Peterselieman
De FIA heeft gereageerd op de claim van de FOTA dat zij onterecht geen stemrecht hadden bij de vergadering van afgelopen woensdag. De FIA stelt dat de FOTA-teams op de hoogte waren van de procedure en hadden kunnen weten dat ze slechts toeschouwer waren.

"Voordat de FOTA-teams de vergadering van de Technical Working Group verlieten had de president van de FIA de FOTA-president al tweemaal geschreven dat elke aanpassing in het reglement voor het wereldkampioenschap 2010 unanieme instemming vereist van de vijf teams die al ingeschreven staan onder de gepubliceerde regels," zo luidde een verklaring.

"Dit is vanwege de internationale sportcode en omdat de teams een contract met de FIA hebben. Dat kan zelfs het arbitragehof van de World Council niet opzij zetten. Iedereen met kennis van de motorsportregels weet dat. Stel je de oproer voor als dat nadat de FOTA-teams toegelaten werden tot het kampioenschap en de World Council regels aanpaste zonder hen te vragen. Hieruit volgt dat de toestemming van de vijf team die nu in het kampioenschap zitten vereist is."

"De suggestie dat de FOTA daar alleen gisteren tijdens de meeting op attent werd gemaakt, is gewoonweg niet waar," zo ging de verklaring verder. Daarnaast ging de FIA in op het Concorde Agreement dat op enkele aanpassingen na hetzelfde zou zijn als dat van 1998, maar dat de FOTA een nieuw 350 pagina's tellend document heeft ingediend. Dit kan volgens de FIA over enkele dagen tot een akkoord leiden.