FOTA: "FIA brengt toekomst F1 in gevaar"

Peterselieman
De Formule 1-teams verenigd in de FOTA hebben de FIA gezegd dat het de toekomst van de sport in gevaar brengt. Dit zeiden de acht leden van de FOTA nadat ze woensdag waren weggelopen bij een overleg van de FIA met alle huidige en toekomstige teams over de regelgeving in 2010.

Volgens de teams wil de FIA de FOTA niet mee laten beslissen over de regelgevingen zolang hun inschrijving nog niet definitief is. Daarop konden de teams niets anders doen dat kwaad weglopen.

"De leden van de FOTA bezochten vandaag een meeting van de Sporting Workgroup op de Nürburgring," zo begon een verklaring van de teams. "Tijdens de meeting werden de teams geïnformeerd door Charlie Whiting dat volgens de FIA de acht FOTA-teams nog niet ingeschreven zijn voor het Formule 1-kampioenschap 2010 en dat ze daarom geen stemrecht in de wijzigingen in het technische en sportieve reglement hebben."

"Het wordt niet vergeten dat alle acht actieve FOTA-leden op de 'geaccepteerde' inschrijflijst van de World Motor Sport Council en door de FIA gecommuniceerd middels een persbericht op 24 juni. Het is duidelijk voor de FOTA dat de basis voor de technische en sportieve reglementen van 2010 al in Parijs gelegd is. Zoals al aangeven door de WMSC zullen de reglementen van 2010 die van 2009 zijn met de wijzigingen van voor 29 april."

"Op geen enkel punt in de vergadering in Parijs kwam ter sprake dat voor een regelwijziging unanimiteit vereist was." De FIA beweert dat dit wel vereist is. "Door op een later tijdstip tegen de wil van de WMSC en de details van het akkoord in Parijs in te gaan wordt de toekomst van de Formule 1 in gevaar gebracht. Door deze statements kon de FOTA en haar technische werkgroep haar rechten niet uitoefenen en had daarom geen enkele andere optie dan haar deelname op te zeggen."

Dit nieuwe geschil lijkt de ruzie tussen de FIA en de FOTA over de macht in de Formule 1 weer aan te wakkeren. De FIA wil aantonen dat zij de enige partij is die regels kan bepalen in de sport, terwijl de teams juist willen dat zij samen met de fans meer inspraak krijgen om de sport aantrekkelijker te maken. Hierdoor komt de toekomst van de sport in gevaar, wat ondertussen al weer tot boze reacties van de eigenaar van de commerciële rechtenhouder FOM, CVC, heeft geleid.