FOTA loopt boos weg uit overleg

Stefan (sportfreak)
Vandaag vond het overleg plaats tussen de Formule 1-teams en de FIA over de nieuwe regels in 2010. De acht teams die zich verenigd hebben in de FOTA hebben het overleg echter voortijdig verlaten.

"De acht FOTA-teams waren uitgenodigd om hun voorstellen voor 2010 te bespreken. Helaas was er geen discussie mogelijk omdat de FOTA wegliep uit het overleg," zo valt te lezen in een verklaring van de FIA. Williams en Force India, die geen deel uit maken van de FOTA, bleven wel gewoon bij het overleg, evenals de nieuwe teams Manor GP, US F1 en Campos.

Inmiddels heeft ook de FOTA een verklaring gegeven. "Gedurende de vergadering werden de managers van de teams geïnformeerd door meneer Whiting dat, in tegenstelling tot eerdere besluiten, de acht FOTA-teams momenteel geen deel uitmaken van het wereldkampioenschap Formule 1 van 2010. Om die reden hebben de FOTA-teams geen stemrecht in sportieve of technische zaken."

Ook begrijpt de FOTA niet waarom er nu wordt beweerd dat de inschrijving van de teams nog niet officieel is. "Op 24 juni stonden de acht teams in de lijst met geaccepteerde teams. Deze lijst werd uitgegeven in een persbericht van de FIA, na goedkeuring van de World Motor Sport Council. De FOTA wilde om dit alles de vergadering van woensdag uitstellen, maar dit idee werd verworpen met als reden dat er geen nieuwe Concorde Verdrag kan komen zonder unanieme goedkeuring van de regels van 2010. Wat de FOTA betreft zijn de technische en sportieve reglementen al in Parijs goedgekeurd."

"In het persbericht van de FIA op 24 juni staat duidelijk dat het reglement van 2010 bestaat uit de regels van 2009 en alle veranderingen waar voor 29 april overeenstemming over is bereikt. Op geen enkel moment in de discussies in Parijs was unanieme overeenstemming een voorwaarde. De toekomst van de Formule 1 wordt behoorlijk op de weegschaal gelegd, nu er tegen de wil van de WMSC en de besluiten in Parijs wordt gegaan."

"De vertegenwoordigers van de FOTA konden door alles wat speelde geen gebruik maken van hun rechten en hadden geen andere optie dan de deelname aan de vergadering te stoppen. De FOTA is bereid in goed vertrouwen met de nieuwe en bestaande teams over de toekomst van de Formule 1 te overleggen."