Nederlands herenteam kampt met afzeggingen

donroyco
Bondscoach Gadi Kedar van het Nederlands heren basketballteam is geconfronteerd met een aantal afzeggingen voor zijn selectie. Oranje start komende vrijdag met de voorbereiding op Oranje Fever. In de tweede helft van augustus speelt Nederland onder die noemer vier belangrijke EK-kwalificatiewedstrijden tegen Montenegro, Oostenrijk, IJsland en Denemarken.

Vier spelers hebben zich om diverse redenen afgemeld bij de bondscoach: Kees Akerboom van EiffelTowers Den Bosch, Gerrit Brigitha van Matrixx Magixx Nijmegen, Patrick Hilliman van het Spaanse Promobys en Robert Krabbendam van EclipseJet MG Amsterdam.

Kees Akerboom is herstellende van een rugblessure. Hij probeert vrijdag wel aanwezig te zijn bij de eerste training. Robert Krabbendam heeft Kedar laten weten de zomermaanden te willen gebruiken om te werken aan zijn fysieke conditie. Gerrit Brigitha en Patrick Hilliman hebben wegens gezinsomstandigheden bedankt voor de eer om voor Oranje te mogen uitkomen.

Verder ligt het in de bedoeling van Kedar om Dan Gadzuric later te laten instromen. De center van de Milwaukee Bucks treedt deze zomer in het huwelijk en zal zich pas op zijn vroegst in augustus bij het Nederlands team kunnen aansluiten. Francisco Elson heeft van Kedar vrijaf gekregen om bij de bruiloft van Gadzuric in Las Vegas aanwezig te kunnen zijn. Elson sluit zich komende woensdag aan bij het Nederlands team.

Gadi Kedar oriënteert zich momenteel op eventuele verdere uitbreiding van zijn selectie. De bondscoach polste reeds Djoenie Steenvoorde van EiffelTowers Den Bosch, maar ook Steenvoorde kan zich niet beschikbaar stellen voor de nationale selectie. Steenvoorde heeft aangegeven sinds de play-offs te kampen met problemen met zijn gezichtsvermogen.