Uitslag Spanje - Zuid-Afrika

Maikel (WeebI)
Spanje heeft ternauwernood een nieuwe blamage weten te voorkomen. Het versloeg gastland Zuid-Afrika in de wedstrijd om de derde plaats. Het werd 3-2 na verlenging.

De Spanjaarden, die in de laatste groepswedstrijd nog een B-opstelling het veld in stuurden tegen de Zuid-Afrikanen en met 2-0 wonnen, hadden ditmaal beduidend minder zin om het spel te maken. Wat volgde was een tamelijk saai duel tussen het gastland en de gefaalde topfavoriet. Hoogtepunten in de eerste helft waren een gemiste kopbal van Matthew Booth, die maar net langs het doel van Iker Casillas waaide, en een poging van dichtbij die gekeerd werd door Itumeleng Khune.

Na de thee had La Roja de bal al vlot in het Zuid-Afrikaanse doel liggen. De treffer van Sergio Busquets werd echter terecht afgekeurd, aangezien er naast hem nog twee Spanjaarden ruim buitenspel stonden. Zuid-Afrika hoefde zich niet al te veel zorgen te maken en kon zelfs hopen op een goed uitgevoerde counter. Die kwam er een kwartier voor tijd. Kagiso Dikgacoi zette voor vanaf links, en invaller Katlego Mphela wist de bal van dichtbij langs Casillas te werken.

De Zuid-Afrikanen dachten de buit binnen te hebben, maar niets was minder waar. In de 88e minuut ontving invaller Dani Güiza de bal van Santi Cazorla, om deze vervolgens in de hoek te rammen. Een minuut later lobde diezelfe Güiza van de rand van de zestien de bal prachtig in de verre hoek. De Afrikanen gaven zich echter niet zomaar gewonnen. In de laatste minuut van de blessuretijd schoot Mphela een vrije trap snoeihard achter Casillas, om zo een verlenging af te dwingen.

In deze verlenging waren het vooral de twee doelmannen die excelleerden. Zo was zowel Casillas als Khune op pogingen van de tegenpartij alert, en voorkwamen zij een derde tegentreffer. Vlak voor het eind van de eerste helft werd Spanje een strafschop ontnomen, toen arbiter Matthew Breeze niets zag in een handsbal van een Zuid-Afrikaanse verdediger. De tweede helft begon echter uitstekend voor de Europeanen. Xabi Alonso zond een vrije trap richting de verre hoek, die door niemand werd aangeraakt en zo de goal in stuiterde: 3-2.

Na de Spaanse treffer was de 4-2 dichter bij dan de gelijkmaker. De ploeg van bondscoach Vicente del Bosque speelde het duel dan ook rustig uit, om zo de derde plaats op de Confederations Cup veilig te stellen. Vanavond spelen de Verenigde Staten en Brazilië om de winst in het toernooi.

Spanje - Zuid-Afrika 3-2 (na verlenging)
73' Katlego Mphela 0-1
88' Dani Güiza 1-1
89' Dani Güiza 2-1
90'+3 Katlego Mphela 2-2
107' Xabi Alonso 3-2

Stadion: Royal Bafokeng, Rustenburg
Arbiter: Matthew Breeze (AUS)
Gele kaart: Sergio Busquets, Gerard Piqué, Raúl Albiol (Spanje), Steven Pienaar, Katlego Mphela, Tsepo Masilela (Zuid-Afrika)

Opstellingen:

Spanje: Casillas; Arbeloa, Raúl Albiol, Piqué, Capdevila; Cazorla, Busquets (Llorente/81), Xabi Alonso, Riera; Villa (David Silva/57), Torres (Güiza/57).

Zuid-Afrika: Khune; Gaxa, Booth, Mokoena, Masilela; Pienaar (Mphela/64), Dikgacoi, Sibaya, Modise (Van Heerden/69); Tshabalala (Mhlongo/84), Parker.