De Jong en Kennedy houden focus op Ajax

Rauzer
Geen vertrek, geen Roda JC. Siem de Jong denkt alleen aan Ajax. De middenvelder wil tijdens de voorbereiding voor zijn kans gaan en een basisplaats veroveren onder Martin Jol.

Pap in de benen
Het seizoen 2008/2009 was geen groot succes voor De Jong. Waar hij een jaar eerder Kenneth Perez veelvuldig uit de basis hield, moest hij onder Marco van Basten te vaak met een blessure op de tribune toekijken. En als hij wél fit was, was een invalbeurt het maximale.

Onder ruime belangstelling van de fans betrad De Jong maandagmiddag het veld van De Toekomst. "Het was wel weer even wennen in het begin", zegt hij later, gedoucht en wel. "Vanochtend hebben we wat testjes gedaan, waaronder een shuttle run. De training was nog niet zo zwaar vandaag."

Geen Roda JC voor De Jong
De vakantie heeft op conditioneel vlak zijn sporen echter wel nagelaten, moest de aanvallende middenvelder toegeven. "Je voelt het. Ik heb wel wát getraind omdat ik geblesseerd was. Maar dat neemt niet weg dat dit wennen is." Het gerucht gaat dat Siem, de oudere broer van FC Twente-voetballer Luuk de Jong, dit seizoen het geel-zwarte shirt van Roda JC aantrekt. In navolging van zijn zaakwaarnemer verwijst De Jong dit verhaal naar het land der fabeltjes. "Ik heb het ook gelezen, maar ik ga hier gewoon mijn best doen tijdens de voorbereiding. Ik kijk wat er gaat gebeuren, want ik wil voor Ajax spelen en hier mijn kans pakken", motiveert hij getergd.

Kennedy houdt focus op Ajax
Voor Kennedy Bakircioglu is de situatie bij Ajax wellicht wat penibeler. De Zweed mocht onder Van Basten naar een nieuwe werkgever uitkijken, maar bleef. Pendelend van tribune naar de bank kwam hij zijn seizoen door. Een enkele keer mocht hij - niet zonder succes - opdraven. Verder kijken doet hij echter niet. Want: "Ik vind Ajax echt een mooie club", aldus Kennedy, die inschat dat de kansen voor iedereen gelijk gesteld zijn. "Ik moet blijven doorgaan met trainen want ik weet dat ik nog meer kan laten zien."

Jol maakt al indruk
Wat vinden beide heren, na één dag trainen, van Jol? De Jong: "Het is moeilijk om nu al een indruk te geven. Maar hij is wel echt aanwezig, dat merk je wel. Hij zegt redelijk veel. Ik denk dat het een goede trainer is voor Ajax." De altijd lachende Kennedy voegt daar aan toe: "Aardig. Het is een aardige man."