FOTA: "Deal met FIA bijna uitgesloten"

Peterselieman
De Formule 1-teams verenigd in de FOTA hebben ontkend dat ze dichtbij een deal met de FIA zijn. Ze blijven achter hun plannen staan om een eigen serie op te zetten. Gisteren nog zei FIA-president Max Mosley dat de verschillen tussen beide partijen helemaal niet zo groot zijn.

De FOTA meldt ondertussen dat er in de onderhandelingen met de FIA geen vorderingen zijn gemaakt. Volgens Autosport zal er komende donderdag een ontmoeting tussen de teams zijn om een begin te maken met het selecteren van een promoter voor het nieuwe kampioenschap, de technische reglementen en de racekalender op te stellen.

Volgens Renault-teambaas Flavio Briatore is de tijd van het praten met de FIA voorbij. "We hebben vele woorden gebruikt en nu is er genoeg gezegd. We hebben ons statement gemaakt en dat is erg duidelijk. We zullen binnen enkele weken klaar zijn met het opzetten van het nieuwe kampioenschap. We zijn er al een tijd mee bezig namelijk. We willen een Formule 1-kampioenschap dat georganiseerd wordt door de FOTA. Daar is de laatste dagen niets in veranderd."

Toyota-president en vice-voorzitter van de FOTA John Howett zegt dat zijn organisatie de steun van de fans heeft. "Ik denk dat als je kijkt naar de enorme support van het publiek dan kan nu de breuk met de federatie plaatsvinden. We hebben een duidelijke positie en we hebben genoeg gedaan om een compromis met hun te bereiken. We hebben nu een beslissing gemaakt en we trekken die lijn door."

Dat moet gebeuren tijdens een vergadering komende donderdag. Deze datum is zorgvuldig gekozen, omdat de World Motor Sport Council van de FIA woensdag bijeen komt en daar veel verwacht wordt van de toekomstplannen van Mosley. Ook zal er dan nieuws komen over de rechtzaken die de teams mogelijk boven het hoofd hangen bij een breuk met de FIA.