[Special] NHL Draft 2009

Denny (nyny83)
Vrijdag 26 juni gaat de NHL Entry Draft 2009 van start. In deze special kun je lezen wat die draft precies inhoudt en welke spelers waarschijnlijk als eerste zullen worden gekozen door welke teams.

Wat is de NHL Entry Draft 2009?
Elk jaar kunnen amateurspelers zich inschrijven voor de NHL Entry Draft. Ongeveer twee weken na de Stanley Cup-finales kunnen NHL-teams dan in zeven verschillende ronden om de beurt een speler kiezen. Deze speler speelt dan nog niet gegarandeerd voor dat team, het houdt slechts in dat dit NHL-team als eerste kan onderhandelen met de speler. Op deze manier wordt voorkomen dat één team door met geld te smijten alle talenten naar zich toe kan trekken.

Voorwaarde voor de draft is dat de speler 18 tot 20 jaar oud is als hij uit Noord Amerika komt. Spelers die niet uit Noord Amerika komen mogen ook ouder dan 20 jaar zijn. De spelers komen meestal uit college-, high school- of minor league-teams. Voor gedrafte spelers bestaat een minimum- en een maximumsalaris.

De spelers die als eerste worden gekozen groeien meestal uit tot zeer waardevolle spelers. In de laatste twaalf jaar werden bijvoorbeeld Sidney Crosby, Alexander Ovechkin, Vincent Lecavalier en Patrick Kane gedraft. Het is echter geen garantie: in 1999 werd bijvoorbeeld Patrick Stefan als eerste gedraft. Tot op heden heeft hij geen indruk in de NHL weten te maken, en nu speelt hij in de Duitse competitie.

Uitleg over de draftvolgorde
De volgorde van de draftrondes wordt bepaald door een gewogen loting. Teams die laag eindigen in het reguliere seizoen hebben een grotere kans om de allereerste keuze te hebben. Er wordt begonnen met een loting voor de veertien teams die de play-offs niet hebben gehaald. Het team dat als laatste eindigde heeft 25% kans op de eerste keuze, het team dat als zeventiende eindigde slechts 0,5%. Echter, alleen de laagste vijf teams hebben kans op de eerste keuze, dus als een hoger team één van de eerste vijf draft picks loot, schuift dit team door naar achteren. Het gevolg is dat het laagst geëindigde team 48,2% kans heeft op de eerste keuze.

De overige draftposities worden bepaald na de Stanley Cup-play-offs. De winnaar van de Stanley Cup-draft altijd als dertigste en laatste, de andere finalist als 29ste. De teams die in de conference finals door de finalisten werden uitgeschakeld krijgen de nummers 28 en 27, waarbij de nummer 28 gaat naar het team met het beste seizoensresultaat. Vanaf nummer 26 worden de divisiewinnaars geplaatst, en daarna de rest. Hoe beter de resultaten, hoe later het team mag kiezen in de draft.

Op deze manier wordt gezorgd dat teams die laag eindigden in het seizoen het volgende seizoen een betere kans hebben om weer sterk terug te komen. Net zoals men vaak in de NBA ziet, kan een team dat het ene seizoen als laatste eindigde met toevoeging van de impulsen van een goede rookie ineens de play-offs halen en zelfs winnen. Hierdoor kennen de Amerikaanse sporten vaak een spannend competitieverloop met veel verschillende winnaars.

De beste draft picks van dit jaar
De beste draft picks worden gescout door scouts van de clubs zelf, maar ook door een centraal scouting-orgaan van de NHL. Central Scouting is een service van de NHL aan haar clubs en wordt gebruikt als een second opinion bovenop de eigen scoutinglijstjes. Voor elke forward, verdediger en goalie wordt een checklist bijgehouden waar Central Scouting op aanvinkt hoe goed de speler is in de verschillende spelonderdelen.

Men is het er unaniem over eens dat de eerste twee keuzes center John Tavares en verdediger Victor Hedman zullen worden, waarbij de New York Islanders, die als eerste mogen kiezen, waarschijnlijk voor John Tavares zullen gaan. Als gevolg zullen de Tampa Bay Lightning waarschijnlijk Victor Hedman kiezen.

John Tavares (18 jaar oud) is de scoringsleider in de Ontario Hockey League, meest waardevolle speler van het Canadese juniorenteam dat de gouden olympische medaille won en hij brak in 2007 een record van de legendarische Wayne Gretzky. Hij scoorde 72 goals dat jaar, het meeste dat ooit gescoord werd door een 16-jarige in de Canadian Hockey League. Bovendien maakte hij 215 punten, waarmee hij het record van Peter Lee brak. Hij staat ook bovenaan het lijstje van Central Scouting.

Victor Hedman (18 jaar oud) is een 1,98 meter grote Zweedse verdediger. Hij hielp zijn juniorenteam naar de zilveren medaille op de Olympische Spelen: zijn team verloor van het Canada van John Tavares. Hij is ook één van de jongste spelers die ooit voor het Zweedse nationale team speelde: hij debuteerde met de leeftijd van 17 jaar tegen Noorwegen in een vriendschappelijke interland.

Als nummers drie en vier worden Matthew Duchene, een 18-jarige center die wordt vergeleken met Steve Yzerman en Joe Sakic, en Magnus Paajarvi-Svensson, een dynamische Zweedse aanvaller, genoemd.

Draftvolgorde 2009

#TeamOpmerkingen
1.New York Islanders
2. Tampa Bay Lightning
3. Colorado Avalanche
4. Atlanta Thrashers
5. Los Angeles Kings
6. Phoenix Coyotes
7. Toronto Maple Leafs
8. Dallas Stars
9. Ottawa Senators
10. Edmonton Oilers
11. Nashville Predators
12. Minnesota Wild
13. Buffalo Sabres
14. Florida Panthers
15.Anaheim Ducks
16.Columbus Blue Jackets
17.St. Louis Blues
18.Montreal Canadiens
19.New York Rangers
20.Calgary Flames
21.Philadelphia Flyers
22.Vancouver Canucks
23.New Jersey Devils
24.Washington Capitals
25.Boston Bruins
26.New York IslandersPlek van San Jose door ruil van Dan Boyle
27.Carolina Hurricanes
28.Chicago Blackhawks
29.Detroit Red Wings
30.Pittsburgh Penguins