Volleyballers komend weekend tegen China

Wouter Kursten (Magneet)
De volleyballers van Oranje moeten het komend weekend in het kader van de World League twee keer opnemen tegen China. De nummer vijf van de Olympische Spelen komt op bezoek in Apeldoorn waar het gloednieuwe Omnisport het decor zal vormen van deze bijzonder interessante ontmoeting.

Volgens bondcoach Peter Blangé is de Chinese volleybalploeg een ware attractie. "Ik heb deze formatie vorig jaar tijdens de Olympische Spelen gezien en duidelijk is dat dit land inmiddels weer over de sterkste Aziatische formatie beschikt. Ze waren enkele jaren geleden voorbij gestreefd door Zuid-Korea, maar de rollen zijn weer omgedraaid. Het spel van China is gebaseerd op snelheid en een sterke verdediging. Maar ook wat hoogte en kracht betreft kan deze ploeg mee op topniveau. Hun spel is technisch uitstekend verzorgd en ze kunnen putten uit een enorm arsenaal spelers. Daar zitten beslist ook hele lange Chinezen bij."

Vorige week bleek in het Italiaanse Verona de kracht van het huidige China. Tijdens het eerste duel wonnen de Italianen nog met 3-0, maar een dag later waren de rollen omgedraaid en kreeg de thuisploeg er met 3-0 van langs. Nederland wist in Rotterdam op zaterdag met 3-0 te winnen van Amerika en verloor op zondag in vijf sets. Aangezien die laatste ontmoeting toch nog een punt oplevert, staat Oranje nu bovenaan in poule A.

Wie de geschiedenis van Nederland – China onder de loep neemt, kan optimistisch zijn. Van de 18 wedstrijden die de twee landen sinds 1991 tegen elkaar speelden, won Oranje 16 keer. Maar al te veel conclusies zijn ook weer niet aan deze cijfers te verbinden. Dat laatste ontmoeting dateert van 2005.

Zaterdag begint de wedstrijd om 17.00 uur, zondag om 15.00 uur.