Nationale basketbalteams in actie in Utrecht

Wouter Kursten (Magneet)
De nationale basketballteams van Nederlands starten hun voorbereiding op de cruciale Europese poulewedstrijden in Utrecht. Dat gebeurt onder de vlag van Windmill Summer Jam. Plaats van handeling is Sportcentrum Galgenwaard.

Het is voor de tweede keer in de basketballhistorie dat Utrecht het decor van een basketballinterland is. Op 5 mei 1974 versloeg het Nederlands herenteam in Utrecht Argentinië met 91-87.

Op vrijdag 31 juli en zaterdag 1 augustus kleurt Utrecht Oranje. De nationale basketballsters van Oranje treden twee keer in het strijdperk tegen Estland. De heren sparren twee dagen op rij met Georgië.

Bij Nederland zal onder meer Francesco Elson van de partij zijn. De spil van het Nederlands team veroverde in het seizoen 2007-2008 de kampioensring van de NBA in het shirt van de San Antonio Spurs, aan de zijde van megaster Tim Duncan, en speelde afgelopen seizoen voor de Milwaukee Bucks.

De heren en dames vervolgen hun kwalificatiewedstrijden vanaf half augustus.

De wedstrijden in Utrecht worden georganiseerd door de Stichting Basketball Promotie Utrecht, onder andere in samenwerking met de NBB, Provincie Utrecht en Gemeente Utrecht.

De aanvangstijden zullen naar verwachting 18.30 uur (vrouwen) en 20.45 uur (mannen) zijn. Het definitieve programma, met onder andere een breedtesportaanbod op de zaterdag, wordt later bekend gemaakt.