FIA: "Bemoeienis FOTA onacceptabel"

RowanF1
De FIA vindt het onacceptabel dat de FOTA zich bemoeit met de regelgeving van de Formule 1. De autosportbond gaf eerder vandaag al aan dat het budgetlimiet van 45 miljoen onveranderd in de reglementen voor 2010 blijft staan.

In een verklaring van de FIA staat: "De FIA en Formula One Management (FOM) hebben decennialang gewerkt aan het opbouwen van de Formule 1 tot een van de meest bekeken autosportcompetities in de geschiedenis van de sport. De FOTA, bestaande uit deelnemers die gaan en komen wanneer ze willen, heeft voor zichzelf twee doelstellingen bepaald. De teams willen de regelgeving overnemen en de exploitatie van de commerciële rechten zelf regelen. Dat kunnen wij als FIA niet accepteren."

"Luca di Montezemolo beloofde voor de nodige garanties van de fabrikanten te zorgen. De hele winter door bleef hij beloftes maken, de laatste dateert van 23 februari 2009. Desondanks hebben we nog geen enkele garantie ontvangen, zelfs niet van FIAT, van Di Montezemolo zelf."

"Tegelijkertijd hielden meneer Di Montezemolo en de FOTA alle pogingen om kostenbesparingen te bespreken tegen. Daar was geen noodzaak voor, zo vertelden ze ons. FOTA vond haar eigen maatregelen afdoende en wilde indien nodig de ruimte zelf opvullen met een derde auto. In maart werd het de FIA duidelijk, de FOTA wilde helemaal geen nieuwe teams, ze waren er zelfs tegen."

De officiële verklaring van FIA is hier te vinden.