[LMS] Zwolsman klaar voor Le Mans

Jorn (existenz)
De Lelystadse coureur Charles Zwolsman is klaar voor de beroemde 24 hrs van Le Mans. De race voelt voor Zwolsman toch wel anders aan dan hij gewend is.

"Ik benader de race als elke andere. Maar ik denk dat als ik eenmaal daar ben en de week voorbij gaat het toch echt wel anders gaat voelen. Wij hebben ons zo goed mogelijk voorbereid maar het blijft voor de meesten van het team een nieuwe ervaring. Voor mij geldt hetzelfde, ik heb er in ieder geval heel veel zin in."


Charles Zwolsman is klaar voor Le Mans

"Nederland heeft altijd wel wat sterke coureurs. In Le Mans komen ongeveer 170 coureurs aan de start, dus het zou gek zijn als er geen Nederlanders aan de start zouden staan. Hopelijk zijn we succesvol! Wij hebben niet extra getest met de Kolles Audi R10. Met de vrije trainingen die wij daar nog krijgen zullen wij het moeten doen. Gelukkig zijn deze langer dan anders en hebben we nog tijd om wat aanpassingen te maken", antwoordde Zwolsman wanneer hij gevraagd wordt naar de relatief grote Nederlandse inbreng tijdens de 24 uur van Le Mans.

De coureur moest ook wennen aan het racen in de nacht: "Vooral de rempunten waar je jezelf op ingesteld hebt zijn vaak anders omdat je niet zo ver naast de baan kunt kijken. Dus dat is best even wennen. Bij de test die we in het donker gedaan hebben merkte ik ook dat de tijd die je ogen nodig hebben om te wennen aan het donker iets te lang is. Ik ben van plan bij de race zelf al even 5 minuten in het donker te gaan staan/zitten voordat ik aan mijn stint begin. Waardoor m’n ogen alvast gewend zijn en ik niet met boven de 300 km/h langzaam mijn zicht terugkrijg. Ik heb eigenlijk geen voorkeur wanneer ik in de auto stap. Trouwens de engineers bespreken en beslissen wie er op welk moment in de Audi R10 gaat rijden." De coureur was er echter nog niet uit waar hij zal moeten slapen tijdens de nachtelijke uurtjes wanneer hij niet moet racen: "Ik heb begrepen dat we boven de pits een ruimte hebben waar we een paar uurtjes kunnen rusten tussen de stints door."


Zwolsman in actie

Betrouwbaarheid was één van de belangrijkste speerpunten voor de auto's die actief zijn op Le Mans. Zwolsman heeft echter vertrouwen in zijn Audi R10, maar zou het niet erg vinden als wat concurrenten uit zouden vallen: "Het is in het verleden wel gebleken dat niet per definitie de snelste wint in Le Mans. Normaal gesproken wens je de competitie geen pech toe maar in het endurance racen hoort dit erbij en hoop ik dat wij het langer uithouden zonder problemen dan de rest."

"Er worden ongeveer zo’n 380 ronden gereden door drie coureurs. Dus ik zal er zo’n 126 rijden. Met ongeveer achttien keer remmen per ronde maakt dat 2.268 keer! In de race hoop ik bovendien zo’n twaalf setjes banden te gebruiken. Minder banden betekent namelijk minder tijd in de pits", ging de coureur verder over de extreme omstandigheden van de race.


Zwolsman in gevecht met een auto van het Aston Martin-team

Zwolsman besloot met: "De grote hoeveelheid fans die aanwezig zijn geeft toch weer een extra dimensie aan de race. De race heeft zijn geschiedenis. Het is natuurlijk fantastisch om te zien hoe populair deze ene race is en dat ik daar deel van uit kan maken. Als ik aan Le Mans denk zie ik de beelden van auto’s racend in de nacht waarvan de verlichting zo mooi als een soort verfkwast over het asfalt wordt uitgesmeerd."