[NHL] Uitslag Stanley Cup duel 5

Denny (nyny83)
De Detroit Red Wings hebben de vijfde wedstrijd om de Stanley Cup met groot gemak gewonnen van de Pittsburgh Penguins. De ploeg uit Detroit liet geen twijfel bestaan over welk team de cup het meeste toekomt en won met maar liefst 5-0. De stand in de serie is nu 3-2 in het voordeel van de Red Wings.

De Penguins kregen zelfs sterspelers Evgeni Malkin en Sidney Crosby niet aan het scoren. Crosby werd volledig afgestopt door de lijn van Henrik Zetterberg en de weer teruggekeerde Pavel Datsyuk. Beide droegen ook aanvallend hun steentje bij: Zetterberg maakte een goal en een assist, Datsyuk gaf twee assists. Verder was goalie Chris Osgood weer goed in vorm: hij stopte alle 22 schoten van de Penguins.

In de eerste periode werd slechts éénmaal gescoord. Dan Cleary scoorde na een dominant begin van de Penguins de 1-0. Dit gebeurde nadat de veelbekritiseerde penalty kill van de Red Wings de Penguins compleet afstopten en zelfs geen schot op doel hoefde toe te staan, een sleutelmoment in de wedstrijd. In deze eerste periode lag het tempo overigens erg hoog met weinig pauzes. Met ruim dertien minuten gespeeld waren er slechts drie face-offs genomen.

In de tweede periode namen de Red Wings afstand. De Pittsburgh Penguins pakten veel strafminuten, en de Red Wings profiteerden daar optimaal van. In de eerste powerplay werd nog niet gescoord, maar de Red Wings hadden de Penguins wel goed onderdruk. Als gevolg daarvan werd vijf seconden na de powerplay alsnog de 2-0 gemaakt door Valtteri Filppula, die een breakaway-kans kreeg. De Penguins bleven straffen pakken, en in de volgende drie powerplay-situaties van de Red Wings scoorden zij ook. En dat terwijl de powerplay van de Red Wings tot nu toe niet bijzonder goed presteerde. De doelpuntenmakers waren verdedigers Niklas Kronwall en Brian Rafalski en center Henrik Zetterberg. Na deze vijfde goal werd goalie Marc-Andre Fleury gewisseld voor Mathieu Garon.

De derde periode had wat betreft de Penguins beter niet gespeeld kunnen worden. De frustratie, die toch al vrij hoog was opgelopen, nam de overhand. De Penguins pakte in deze periode maar liefst zes straffen, waarvan drie schorsingen voor de rest van de wedstrijd. Detroit speelde een stuk gedisciplineerder en pakte in de gehele wedstrijd slechts drie straffen. In de derde periode werd er niet meer gescoord.

De Detroit Red Wings hebben nu uit in de Mellon Arena in Pittsburgh de eerste kans om de Stanley Cup te pakken. Bij winst komen zij namelijk op een beslissende 4-2 voorsprong. De Penguins zullen goed moeten gaan nadenken hoe zij de tandem Zetterberg-Datsyuk af kunnen stoppen en met meer discipline moeten gaan spelen om nog een zevende wedstrijd in de Joe Louis Arena in Detroit af te dwingen. Zelfs dan is echter maar de vraag hoe groot de kans is dat ze de Cup winnen, alle uitwedstrijden tegen de Red Wings werden tot nu toe namelijk vrij kansloos verloren.