Oranje kan geschiedenis schrijven

Ermin (TheClown1)
Na gastland Zuid-Afrika kan Nederland zich zaterdag als tweede land plaatsen voor het wereldkampioenschap van 2010. Het is voor het eerst dat Oranje zo snel plaatsing kan veiligstellen. Een gelijkspel is, door het véél betere doelsaldo dan de achtervolgers, al min of meer genoeg. Maar om officieel een feestje te kunnen vieren moet er zaterdag gewonnen worden in IJsland.

Ploeg van Van Marwijk kan na gastland tweede deelnemer worden
De ploeg van Bert van Marwijk won het eerste duel vrij eenvoudig van de IJslanders. Opvallend was toen vooral dat het land net gigantisch getroffen was door de economische crisis en enkele banken – waar rentenierende Nederlanders van schrokken – omvielen. Edwin van der Sar maakte in De Kuip zijn kortstondige rentree in de ploeg, die door treffers van Joris Mathijsen en Klaas Jan Huntelaar simpel won (2-0).

Van Marwijk wilde in de aanloop naar de vorige interlands tegen Schotland en Macedonië nog niet te veel praten over het hoofdtoernooi. Inmiddels is dat, door twee overwinningen toen, het directe doel geworden. De bondscoach is eerder dit jaar al op verkenning in Zuid-Afrika geweest. Zo werd na goedkeuring van de oefenmeester een optie genomen op een chique hotel in Johannesburg, waar de KNVB een vleugel gaat afhuren.

Oranje slaapt bij goudmijnen
Kaapstad en Stellenbosch waren ook in de race om Oranje te herbergen tijdens het WK, maar omdat Johannesburg op 1700 meter hoog ligt, werd de grootste gemeente van Zuid-Afrika – en de plek waar van oudsher goud werd verhandeld – uitverkozen. Dit omdat een aantal stadions hoog boven zeeniveau liggen en Nederland zo uitstekend kan acclimatiseren. Niemand twijfelt er nog aan dát Nederland zich gaat kwalificeren. Hoogstens de vraag wannéér het gaat gebeuren zorgt voor spanning.

Hoewel IJsland zich nog nooit kwalificeerde voor een eindronde van een EK of WK, is het land geen lachertje meer in een kwalificatiepoule. Onder aanvoering van Eidur Gudjohnsen en bondscoach Olafur Johannesson is het spelpeil omhoog gegaan. Sterker, als IJsland zaterdag van Nederland weet te winnen, doet het volop mee in de strijd om een plek in de play-offs. Met wedstrijden tegen Macedonie(uit) en Noorwegen(thuis) nog voor de boeg staan de IJslanders er niet eens zo gek voor. Schotland heeft slechts drie verliespunten minder.

Van Marwijk op dezelfde voet verder
Oranje gaat op tactisch gebied verder zoals het al anderhalf jaar doet: in een 4-2-3-1 systeem. Omdat Wesley Sneijder geblesseerd thuis zit, hoeft Van Marwijk niet opnieuw de keuze te maken tussen Van Persie en de middenvelder van Real Madrid. Dirk Kuyt op rechts en Arjen Robben op links lijken zeker van hun plek, net als spits Huntelaar. De oud-Ajacied staat bij zijn club al twee maanden droog, maar maakt deze kwalificatiereeks indruk in de punt van Oranje.

Iedereen – in ieder geval de fans - zit al met zijn hoofd in Afrika, nu is het tijd het stoplicht definitief op groen te zetten. Als het zaterdag tegen IJsland niet lukt, moet de wedstrijd tegen Noorwegen sowieso een uitweg bieden. Op naar het luxe oord in goudmijn Johannesburg, waar volgend jaar de gouden trofee van het WK binnengehaald moet worden.