Cricketers stunten tegen Engeland

Stefan (sportfreak)
De Nederlandse cricketers hebben op het WK Twenty20 voor een enorme sensatie gezorgd door in de eerste wedstrijd te winnen van grootmacht Engeland. Het deed dat op de Londense Lord's, een heilige plaats in het cricket, te vergelijken met Wembley in het voetbal en Wimbledon in het tennis.

Het WK Twenty20 is een snelle variant op het normale spel waarin slechts 20 overs worden gespeeld. Engeland begon met batten en leek met 162 runs ruim voldoende te hebben voor de zege. Nederland gaf het echter niet op en kwam al snel op een hoger gemiddelde. Vooral Tom de Grooth (49 runs), Peter Borren (30), Ryan ten Doeschate (22) en Darren Reekers (20) waren op dreef.

In de allerlaatste beurt bracht Edgar Schifirli Nederland de winst, toen de tegenstander een aangooi op de palen miste en Nederland de 163e run binnenhaalde. Het betekende de sensationele zege van Nederland, dat op Ten Doeschate en Dirk Nannes na uit louter amateurs bestaat, tegen de profs uit Engeland.

Volgens bondsvoorzitter Marc Asselberghs is de zege het hoogtepunt uit de Nederlandse crickethistorie. "Het heeft 125 jaar geduurd voordat we dit mochten meemaken", aldus Asselberghs. In de poule van drie gaan de nummers één en twee door naar de volgende ronde. Dinsdag treft Nederland een andere grootmacht: Pakistan.