Mathijsen is een zekerheid dit seizoen

Ermin (TheClown1)
De spelers van het Nederlandse elftal moeten morgen aantreden tegen IJsland en woensdag staat de wedstrijd tegen Noorwegen op het programma. Voor vele internationals was het een slopend jaar. Joris Mathijsen speelde dit seizoen de meeste wedstrijden van alle internationals. Hij stond maar liefst zestig wedstrijd van het eerste tot het laatste minuut op het veld.

De 29-jarige verdediger van Hamburger SV miste dit seizoen maar twee wedstrijden. Tijdens de wedstrijd tegen het Roemeense Unirea Urziceni kreeg hij rust. Verder was hij voor de competitiewedstrijd tegen Hannover 96 geschorst. Hij speelde dit seizoen 33 competitiewedstrijd, dertien Europese wedstrijden, negen interlands en vijf bekerduels.

De verdediger speelde het afgelopen seizoen bijna twee keer zoveel als Arjen Robben maar vooralsnog is er weinig van vermoeidheid te merken. “Ook ik heb nu meer pijntjes, maar na een goede warmingup is alles over”, aldus de voetballer die ook zelf niet precies kan verklaren waarom hij al jaren bijna nauwelijks een wedstrijd mist.

Ik neem rust als dat nodig is. Thuis begrijpt mijn vrouw het als ik 's middags even moet liggen. Daarnaast let ik goed op mijn voeding en raak ik gelukkig bijna nooit geblesseerd. Ik ben er bij AZ een keer een half jaar uit geweest. Verder heb ik me nog nooit geblesseerd voor een duel moeten afmelden. Misschien heb ik geluk, misschien anticipeer ik wel goed in het veld.
De medische staf van zijn huidige club is zeer goed. Rafael van der Vaart, bij Ajax regelmatig geblesseerd, miste in de zware Bundesliga weinig wedstrijden. Nigel de Jong heeft veel uithoudingsvermogen opgebouwd bij de Duitse club.

De club is op sommige gebieden best vooruitstrevend”, weet Mathijsen. “Zo onderzoeken ze regelmatig aan de hand van bloedmonsters welke stoffen een speler mist. Ik luister naar die tests en vul dergelijke vitaminen of mineralen meteen aan.