Volleyballers winnen tegen Estland

Stefan (sportfreak)
Na de wat minder soepele overwinning op Letland gisteren, stonden de mannen van bondscoach Peter Blangé vandaag tegen Estland, de nummer 46 op de wereldranglijst. Estland had het Turkije, als eerste geplaatst tijdens dit kwalificatietoernooi, een dag eerder bijzonder moeilijk gemaakt door een, uiteindelijk verloren, vijfsetter uit het vuur te slepen. Nederland was dus gewaarschuwd.

Oranje startte voortvarend in de eerste set en had een comfortabele voorsprong van drie punten bij de eerste technische time out. De Letten wisten dat gaatje echter vrij snel te dichten (11-12). De teams bleken goed aan elkaar gewaagd, maar de passing aan Oranjezijde was niet optimaal, met als gevolg een achterstand van drie punten (18-21). Onder aanmoediging van het publiek vocht Nederland zich terug naar 20-21, waarna vooral Robert Horstink aan het net goed werk verrichtte. Een servicefout van Wytze Kooistra bracht echter het eerste setpunt voor Letland op het bord (22-24). Horstink mocht serveren bij 23-24, waarna de ingewisselde Jeroen Rauwerdink de stand met een vernietigende smash weer gelijk trok. Vervolgens sleepte Nederland haar eerste setpunt binnen, dat na een spannende rally werd verzilverd door een uitgeslagen bal van de Letten (26-24).

In de tweede set startte Oranje gretig en stond telkens één, twee punten voor. Aanvoerder Trommel maakte op cruciale momenten het verschil, de ene keer met een bijna onmogelijke redding, de andere met een scorende smash. Met een ace bracht Rob Bontje 15-12 op het scorebord en die marge van drie punten bleef behouden. Goed blokkeerwerk van met name Bontje zorgde ervoor dat Nederland op 20-15 kwam. Op 18-23 maakte Trommel weer plaats voor Rauwerdink en deze zorgde met een onhoudbare smash voor het eerste setpunt (24-19). Een technische fout van de verder uitstekende Estlandse spelverdeler bracht Oranje de tweede setwinst.

In de derde set scoorde Nederland in de beginfase vooral met tactische ballen (4-2). Een kill blok van Bontje, die tot dat moment al zes rechtstreekse blokpunten had gescoord, bracht de marge op vier punten (6-2), waarna Oranje door denderde naar 8-3. Nederland zakte even in en stond de Letten toe terug te komen van 5 naar 9-12, maar de Oost-Europeanen slaagden er niet in het gat helemaal te dichten (12-15, 15-17). Op 15-18 bracht Blangé Rauwerdink wederom in voor Trommel, die zijn taak aan het net direct goed uitvoerde (15-19, 16-20). Als Estland vervolgens twee keer buiten de lijnen slaat, is Nederland dicht bij wedstrijdwinst. Ondanks een ace van Rauwerdink kwamen de Letten nog even dichterbij, maar Lorsheijd smashte het eerste wedstrijdpunt op het bord, dat werd verzilverd door ‘supersub’ Rauwerdink (25-19).

Blangé toonde zich na afloop blij met het resultaat, maar was nog niet geheel tevreden: "We werden te ontspannen wanneer we een punt of vier, vijf voor stonden. Daarbij maakten we te veel servicefouten, zeker voor het internationale niveau. Uiteindelijk hebben we ook geluk gehad in de eerste set, door te winnen na een 22-24 achterstand. Al heeft onze agressievere houding aan het einde van de set daar zeker toe bij gedragen. We speelden beter dan gisteren, maar het was zeker niet makkelijk."

Met dit resultaat staat Nederland voorlopig eerste, maar morgen staat de op papier sterkste tegenstander Turkije tegenover Oranje. Om 16.00 uur begint deze wedstrijd in het Rotterdamse Topsportcentrum, dat nog niet is uitverkocht.