Volleyballers beginnen WK-kwalificatie met zege

Stefan (sportfreak)
De mannen van bondscoach Peter Blangé hebben hun eerste wedstrijd van de WK kwalificatie in Rotterdam gewonnen van Letland. Nederland won de wedstrijd met 3-1.

Nederland leek af te stevenen op een makkelijke 3-0 overwinning, maar moest de derde set prijsgeven. In de vierde set stelde de ploeg orde op zaken en werd de wedstrijd in het slot gegooid (25-16, 25-21, 18-25, 25-21).

Blangé stuurde zijn verwachte basis het veld in. Yannick van Harskamp, Rob Bontje, Lars Lorsheijd, Jeroen Trommel, Robert Horstink, Wytze Kooistra en libero Jelte Maan moesten het vandaag gaan doen. Oranje kwam als een komeet uit de startblokken, waardoor al snel een 7-1 voorsprong op het scorebord stond. Het jonge Letland kwam nog terug, maar na de time-out van Blangé op 21-13 was het over.

In de tweede set had Oranje constant een kleine voorsprong door de serviceseries van aanvoerder Jeroen Trommel. Ondanks dat de score wat dichter bij elkaar bleef, haalde Oranje ook deze set gemakkelijk binnen. In de derde set verliep het wedstrijdbeeld compleet anders. Letland pakte zijn eerste voorsprong van de wedstrijd (2-3) en liep snel uit (7-16). Aanvallend kwam Oranje er niet meer doorheen en mocht het blok omzeild zijn dan kwam er altijd nog een handje onder of achter. Onder aanvoering van de gemakkelijk scorende aanvoerder Gundars Celitans wonnen de Letten verrassend de derde set.

In de vierde set bleef de score wederom dicht bij elkaar. Pas na de tweede technische time-out werd het gaatje geslagen door de Nederlandse mannen. Eerst twee services van Rob Bontje die direct een punt opleverden en later een uitstekende fase van invaller Jeroen Rauwerdink waren genoeg om een gat te forceren. Met een krachtige aanval van de goed spelende Wytze Kooistra werd de wedstrijd beslist in het voordeel van Oranje.

"We hebben aangetoond dat ons basisniveau goed is", aldus bondscoach Peter Blangé. "We kunnen alleen beter dan we vandaag hebben laten zien. Je wint een wedstrijd pas na drie sets en niet na twee goed gespeelde sets."

Aanvoerder Jeroen Trommel gaf aan dat ze vooraf gewaarschuwd waren voor Celitans. "Ons grootste probleem was het tegenhouden van zijn harde aanvallen. In de derde set maakten we te veel individuele fouten waardoor we deze set verloren. In de vierde set was onze concentratie weer beter en konden we de wedstrijd afmaken. Ik ben tevreden met dit resultaat tijdens onze eerste internationale wedstrijd van het seizoen. We weten dat we beter kunnen en hopen dit in de volgende twee wedstrijden te laten zien."