[NHL] Voorbeschouwing Stanley Cup Finals

Denny (nyny83)
Vannacht gaan de Stanley Cup Finals van start in de NHL. Hieronder vind je een voorbeschouwing van een tweestrijd die een herhaling is van die van vorig jaar: de Detroit Red Wings tegen de Pittsburgh Penguins

De weg naar de finales:

In het reguliere seizoen deden de Detroit Red Wings tot het laatste moment mee om de President's Trophy, de prijs die wordt gewonnen door de ploeg die in het reguliere seizoen de meeste punten haalt. De San Jose Sharks bleken echter de stabielste ploeg. De Penguins hadden een rumoeriger seizoen: de coach werd gedurende het seizoen ontslagen en vervangen door Dan Bylsma, en de Penguins stonden, ondanks dat ze vorig jaar ook al tot de Stanley Cup finales reikten, zelfs eventjes buiten de play-offplaatsen. Een sterke eindspurt zorgde er echter voor dat zij zich alsnog als vierde plaatsten voor de play-offs.

De Pittsburgh Penguins schakelden in de play-offs achtereenvolgens de fysiek sterke Philadelphia Flyers, de Washington Capitals van Alexander Ovechkin en de mentaal sterke Carolina Hurricanes uit. Tegen de Capitals hadden de Penguins de meeste moeite. Pas in de zevende wedstrijd werd de serie beslist. De conference finals tegen de verrassend ver gekomen Hurricanes waren nauwelijks spannend: het werd 4-0 voor de ploeg uit Pittsburgh. In totaal speelden de Penguins zeventien wedstrijden om in de Stanley Cup finales te komen.

De Detroit Red Wings schakelden respectievelijk de in de play-offs debuterende Columbus Blue Jackets, de Anaheim Ducks van de buitenaards keepende Jonas Hiller die bijna in zijn eentje de San Jose Sharks uitschakelde en de jonge Chicago Blackhawks uit. Ook de Red Wings hadden het in de conference semifinals het lastigst. De Anaheim Ducks werden pas in de zevende wedstrijd uitgeschakeld. De Red Wings waren vrijwel elke wedstrijd de bovenliggende partij, maar Jonas Hiller frustreerde de aanvallers van de ploeg uit Detroit keer op keer. In totaal speelden de Red Wings zestien wedstrijden om in de finales te komen.

De onderlinge resultaten:

In het reguliere seizoen speelden de ploegen tweemaal tegen elkaar. De eerste wedstrijd in Detroit werd door de Penguins met maar liefst 7-6 gewonnen door onder meer een hattrick van Jordan Staal na met twee goals achter te hebben gestaan. De wedstrijd in Pittsburgh eindigde in 3-0 voor de Red Wings. Met name voormalig Penguins-goalie Ty Conklin was in vorm: hij stopte alle schoten van de Penguins. Bovendien scoorde Marian Hossa, de veelscorende maar ook verdedigend sterke winger die de Pittsburgh Penguins verliet en een meerjarig en lucratief contract afwees om slechts voor een jaar en één miljoen dollar te tekenen bij de Red Wings. Hij dacht bij de Red Wings een betere kans te hebben om de Stanley Cup te winnen en had daar klaarblijkelijk erg veel voor over.

De sterke en zwakke punten:

Pittsburgh Penguins:

De Penguins staan bekend om hun sterke aanval. Vooral de centers zijn van grote klasse: Sidney Crosby, Evgeni Malkin en Jordan Staal. Malkin en Crosby waren in het reguliere seizoen de spelers met de meeste punten, en staan in de play-offs ook weer bovenaan. Jordan Staal is vooral verdedigend erg sterk. De drie spelers zijn bovendien erg jong. Crosby is 21 jaar oud, Malkin 22 en Staal slechts 20. De verwachting is dan ook dat als de Penguins deze spelers weten te behouden, dat ze de komende jaren wel vaker in de Stanley Cup play-offs terecht zullen komen. Ter ondersteuning van de jonkies speelt ook veteraan Bill Guerin een belangrijke rol in de play-offs. Hij is rond de trade deadline precies om die reden bij de Penguins gekomen. Hij scoorde zeven goals en maakte zeven assists tot nu toe.

De zwakkere punten van de Penguins zijn de verdediging en de goalie Marc-Andre Fleury. De verdediging is het afgelopen jaar danig verzwakt met het verlies van Ryan Whitney en de langdurig geblesseerde Sergei Gonchar. Dit is echter goed opgevangen door de weer teruggekeerde Mark Eaton en de steeds beter spelende Rob Scuderi en Kris Letang, want de Penguins stonden slechts 239 goals toe in het reguliere seizoen: 5 minder dan de Red Wings. Bovendien speelt in de verdediging inmiddels Sergei Gonchar weer mee, een speler die ook aanvallend het nodige bijdraagt aan het spel van de Penguins. Zo langzamerhand is dit dus nauwelijks meer een zwak punt van de Penguins te noemen. Verder kan Marc-Andre Fleury een zwak punt blijken te zijn. De goalie wordt alom geroemd om zijn atletische en spectaculaire reddingen, maar blijkt vaak een instabiele factor. Zijn reddingspercentages zijn dan ook middelmatig in vergelijking met zijn tegenstrever bij de Red Wings.

Detroit Red Wings:

Het sterkste punt van de Red Wings is de breedte van de selectie. De Red Wings hadden in de conference finales maar liefst zes blessures, waaronder topcenter Pavel Datsyuk, de beste verdediger in de NHL Niklas Lidstrom en de verdedigend sterke en ervaren center Kris Draper, maar wonnen alsnog met 4-1 van de Blackhawks. De Red Wings hebben met Datsyuk, Hossa, Johan Franzen, Henrik Zetterberg en de in de play-offs sterk spelende Daniel Cleary maar liefst vijf spelers waar veel goals van kunnen worden verwacht. Verder lijkt goalie Chris Osgood altijd op zijn best in de play-offs. In het reguliere seizoen keepte hij zeer matig met een reddingspercentage onder de 90, maar in de play-offs is hij weer erg goed in vorm met slechts iets meer dan twee tegengoals per wedstrijd.

Een zwakker punt van de Red Wings is de penalty kill. In de vier eerste wedstrijden tegen de Blackhawks stonden de Red Wings in elk van deze wedstrijden een powerplay goal toe. Pas in de laatste wedstrijd leek de penalty kill onder aanvoering van Darren Helm in vorm. Een en ander zal afhangen van de eventuele terugkeer van de geblesseerde Lidstrom en Datsyuk.

Conclusie:

De Detroit Red Wings zullen winnen als zij de puck weer lang in de offensieve zone kunnen houden, iets waar ze eigenlijk de laatste twee seizoenen altijd al erg sterk in zijn geweest. Op die manier komen Crosby en Malkin weinig aan de puck en kunnen zij dus ook minder vaak gevaarlijk worden. Bovendien moeten de Red Wings hopen dat hun geblesseerde sterspelers snel terugkeren, want spelen zonder Lidstrom en Datsyuk is normaal gesproken voor elk team teveel om te handlen.

De Pittsburgh Penguins zullen winnen als zij wat beter aan het podium en belangen gewend zijn dit jaar. Vorig jaar gaven enkele spelers toe wat onder de indruk te zijn, en voordat zij weer goed in hun spel kwamen stonden de Red Wings al met 2-0 voor in de serie. Wat dat betreft zal de ervaring van vorig jaar zeker meewegen. Bovendien zullen de Penguins moeten hopen dat Malkin en Crosby in vorm blijven en vaak in stelling gebracht kunnen worden. Verder zijn de Penguins de ploeg in vorm: de laatste vijf play-offwedstrijden en negen van de laatste tien play-offwedstrijden werden gewonnen

FOK!sport voorspelling:

De Pittsburgh Penguins winnen met 4-3. De Penguins zijn de ploeg in vorm, terwijl de spelers die normaal gesproken de topscorers zijn bij de Red wings (Zetterberg, Hossa, Datsyuk) het enigszins laten afweten. Tot nu toe is dat goed opgevangen door de breedte van de selectie, maar dat kan niet eeuwig goed blijven gaan. Verder is de powerplay van de Penguins normaal gesproken erg sterk, terwijl de penalty kill van de Red Wings deze play-offs juist een zwak punt zijn.