[NHL] Uitslag Red Wings - Blackhawks

Denny (nyny83)
Na de Pittsburgh Penguins hebben ook de Detroit Red Wings de Stanley Cup Finals gehaald. De Chicago Blackhawks werden in de vijfde wedstrijd met 2-1 verslagen in de extra tijd. De maker van de winnende goal was Darren Helm.

Helm, die in het reguliere seizoen nog nooit scoorde in de NHL, maakte zijn derde play-offtreffer van het jaar. Verder viel hij op tijdens een penalty kill-situatie waarin hij in zijn eentje vier Blackhawks-spelers bezighield en ook nog een schot op doel wist te produceren. Een filmpje daarvan is hier te zien. Naast deze penalty kill was hij ook bij twee andere ondertalsituaties van groot belang.

De Detroit Red Wings gingen goed van start in de eerste periode, maar wisten niet te scoren. In deze ene periode schoten de Red Wings maar liefst 21 keer op doel. De overige periodes waren de schoten op doel in evenwicht: beide ploegen wisten steeds elfmaal op doel te schieten. Pas in de derde periode viel de eerste treffer. Dan Cleary veranderde een schot van Brett Lebda van richting. De gelijkmaker volgde zeven minuten voor tijd door Patrick Kane. Hij schoot met zijn backhand de Blackhawks naar de verlenging.

In de verlenging wisten de Blackhawks echter geen schot op doel te produceren, en na vier minuten viel het doek dan ook definitief door toedoen van Darren Helm. Red Wings-coach Mike Babcock was erg blij met zijn pupil: "Hij wordt elke wedstrijd beter en met al die blessures bij ons krijgt hij ook steeds meer kansen. Hij is een speler met wie de mensen hier in Michigan en Detroit zich kunnen identificeren. Hij is een harde werker die altijd alles geeft, een soort Duracell-konijntje."

Blackhawks-coach Joel Quenneville berustte in de nederlaag. "Ik denk dat we trots kunnen zijn op dit jaar. Het was een geweldige groep om mee te werken. Deze jonge gasten hebben het hele jaar goed gespeeld. Ze zijn volwassener geworden en hebben zich ontwikkeld."

De Red Wings nemen het in de finales op tegen de Pittsburgh Penguins, waardoor de Stanley Cup finales een herhaling worden van vorig jaar. Destijds wonnen de Red Wings in zes wedstrijden, maar vooralsnog missen zij belangrijke spelers als Niklas Lidstrom, Pavel Datsyuk, Kris Draper en Jonathan Ericsson. De eerste wedstrijd begint in de nacht van zaterdag op zondag om 02.00 uur Nederlandse tijd en wordt in Detroit gespeeld.