[Giro] Pellizotti wint zeventiende rit

Sjors (Sj0rSz)
Franco Pellizotti is er in geslaagd om de zeventiende etappe van de Giro d'Italia, die van Chieti naar Blockhaus ging, op zijn naam te schrijven. Stefano Garzelli werd uiteindelijk tweede en Danilo di Luca completeerde de top drie.

De rit, die slechts 83 kilometer lang was, werd gekenmerkt door een groep van tien renners. Zij wisten een voorsprong van iets meer dan drie minuten te pakken. Het gezelschap was overigens geen gevaar voor het klassement, aangezien de best geklasseerde renner een achterstand van meer dan anderhalf uur op klassementsleider Denis Menchov had. Het peloton slaagde er later overigens in om de hele groep in te rekenen.

Op dertien kilometer van de meet koos Pellizotti eieren voor zijn geld en ging er vandoor. De renner, die voor Liquigas rijdt, stond op iets meer dan drie minuten van Menchov. De aanval van de Italiaan werd gepareerd door Lance Armstrong, die direct de achtervolging inzette.

De groep, waarin Menchov zich bevond, werd steeds kleiner. De renner van Rabobank had alleen Laurens ten Dam nog bij zich. Daarnaast bevonden ook Ivan Basso en Danilo di Luca zich bij dit gezelschap. Vlak daarna plaatste de laatstgenoemde renner een venijnige aanval, die de Rus eenvoudig af wist te slaan. Basso en Stefano Garzelli konden ook nog volgen, waarna het viertal Armstrong wist in te halen. De Amerikaan kwam daarna in een groepje met onder meer Sastre terecht.

Pellizotti bouwde zijn voorsprong op het groepje met Menchov en Di Luca uit en had op vijf kilometer van de meet 39 seconden voorsprong. Sastre en Armstrong passeerden dit punt op meer dan een minuut van de Italiaan.

Di Luca gooide in de finale van de etappe alle troeven op tafel door opnieuw te demarreren. Menchov hoefde zich nauwelijks in te spannen om te volgen. Dit gold niet voor Basso en Garzelli, die moesten lossen. De laatstgenoemde renner wist zich echter te herpakken en sloot weer aan bij de Rus en de Italiaan. Zij slaagden er echter niet meer in om Pellizotti bij te halen.


Uitslag zeventiende etappe:

#Naam rennerPloegTijd
1Franco PellizottiLiquigas02:21,06
2Stefano GarzelliAcqua & Sapone+ 0,42
3Danilo di LucaTeam LPR+ 0,43
4Denis MenchovRabobank+ 0,48
5Ivan BassoLiquigas+ 0,57

Algemeen klassement:

#Naam rennerPloegTijd
1Denis MenchovRabobank72:28,24
2Danilo di LucaTeam LPR+ 0,26
3Franco PellizottiLiquigas+ 2,00
4Ivan BassoLiquigas+ 3,28
5Carlos SastreCervélo Test Team+ 3,30