Raboploeg werkt mee in dopingonderzoek

Peterselieman
De Rabo-wielerploeg verleent haar medewerking aan een onderzoek van de Oostenrijkse justitie naar de Weense bloedbank Humanplasma. Enkele renners uit de ploeg zouden gelinkt worden aan de bloedbank die betrokken in in een dopingschandaal.

Namen die in de media genoemd worden zijn Michael Boogerd, Thomas Dekker, de Deen Michael Rasmussen, de Rus Denis Menchov, Pieter Weening en Joost Posthuma. Daarvan rijden alleen Menchov, Weening en Posthuma momenteel nog voor de Nederlandse ploeg.

Humanplasma zou de spil zijn in een netwerk waarbij rode en witte bloedlichaampjes gescheiden worden. De rode bloedlichaampjes zouden later weer teruggeplaatst worden in het bloed zodat renners direct meer uithoudingsvermogen krijgen en zo tot betere prestaties in staat mogen worden geacht.

"We hebben direct onze onvoorwaardelijke medewerking toegezegd. Maar we hebben geen enkele informatie gekregen dat een van onze renners iets verkeerds heeft gedaan," zegt woordvoerder Luuc Eisenga.

'Justitie in Oostenrijk heeft er alle begrip voor dat de renners midden in een seizoen zitten. Daar houden ze rekening mee. Als het nodig is, ga ik mee," meldt advocaat Eric Vilé. Volgens hem hebben de renners niets te verbergen en hebben ze inmiddels hun medewerking aan het onderzoek toegezegd. "Ze zijn geen verdachten, in Oostenrijk willen ze met een zo breed mogelijk onderzoek duidelijkheid scheppen in dit onderzoek."