[WTCC] BMW heroverweegt deelname

Jorn (existenz)
BMW Motorsport denkt erover na om hun deelname te stoppen aan het World Touring Car Championship als gevolg van de huidige problemen met de technische reglementen. Het kampioenschap wordt geplaagd door het constante geruzie over het gelijktrekken van de SEAT Leon TDI’s, die op diesel rijden, en de BMW’s 320si die op benzine rijden.

Volgens Mario Theissen raakt het geduld van BMW dan ook op: "Naar mijn mening is de situatie niet houdbaar. Wij zijn nu aan het bekijken wat wij met onze WTCC deelname willen gaan doen. We hebben altijd al meegedaan in het racen met touring cars en dat zullen we ook blijven doen, maar we hebben een breed spectrum van klanten en dat betekent dus niet dat we gecommitteerd zijn."

Na een teleurstellend seizoen voor BMW vorig jaar, waarbij de auto’s zich niet konden meten met de turbo-diesel auto’s van SEAT, is de turbodruk voor de Spaanse auto’s gelimiteerd tot 2,5 bar. Het lukte BMW echter hierdoor nog steeds niet om één van de zes openingswedstrijden van dit seizoen te winnen. Naar aanleiding van een protest van BMW werd bekend dat SEAT een extra variabele limiet had gekregen het verlies van turbodruk onder de variabele atmosferische condities in de eerste drie races tegen te gaan. Hier waren de andere teams echter niet over geïnformeerd.

Volgens Theissen is de internationale autosportbond FIA de verantwoordelijke voor de ontstane situatie, maar denkt dat er geen makkelijke oplossing is. Het conflict werd tijdens race op het stratencircuit van Pau alleen maar heviger toen negen auto’s straffen toebedeeld kregen na de kwalificaties over het overschrijden van de maximale toerenlimiet tijdens het terugschakelen. Na beide races werden vervolgens vijftien coureurs gewaarschuwd voor dezelfde soort vergrijpen.

"Dit is geen SEAT-situatie, maar een FIA-situatie. Er zijn te veel beslissingen genomen waar niet goed over nagedacht is. Er werden na een race, of zelfs tijdens, regels gewijzigd. Deze beslissingen werden echter niet goed gecommuniceerd. Hierdoor hadden andere teams geen kennis van de situatie. Dit werd alleen bekend als er geprotesteerd werd.", aldus Theissen.