Foppe de Haan krijgt oeuvreprijs

Peterselieman
Foppe de Haan heeft zaterdag de oeuvreprijs van de Coaches Betaald Voetbal in ontvangst mogen nemen. De Fries krijgt de prijs op basis van zijn grote verdiensten voor zijn werk voor sc Heerenveen en later nog voor Jong Oranje.

De Haan was tussen 1985 en 2004 werkzaam voor Heerenveen en leidde de club naar de tweede plaats in de Eredivisie en daarmee richting de Champions League. Ook haalde hij in 1993 en 1997 met de Friezen de finale van de KNVB-beker, welke beiden verloren gingen.

In 2004 maakte De Haan de overstap naar de KNVB om zich bezig te gaan houden met Jong Oranje. Dit wierp al snel zijn vruchten af, want de oefenmeester schreef historie door in 2006 Europees kampioen te worden. Een jaar later herhaalde hij in eigen land deze prestatie. Op de Olympische Spelen in Peking reikte hij met het team tot de kwartfinales waarin de latere olympisch kampioen Argentinië nipt te sterk was.

Wiel Coerver mocht de prijs uitreiken aan De Haan. "Als iemand deze prijs heeft verdiend, ben jij het wel, Foppe," zei de oud-coach die de prijs eerder al eens in ontvangst mocht nemen. Ook Kees Rijvers, Piet de Visser hebben de prijs in het verleden al eens mogen ontvangen.