[NBA] Clippers hebben de nummer één pick

Ermin (TheClown1)
Sinds het seizoen 1985 wordt de nummer één pick gekozen door een lotterij. Daarvoor werd er met een toss bepaald wie als eerst mocht kiezen. Het team uit het westen met het minst aantal gewonnen wedstrijden ging dan strijden met het team uit het oosten met het minst aantal gewonnen wedstrijden.

De aanpassing in het jaar 1985 zijn gedaan doordat de Houston Rockets het seizoen daarvoor express wedstrijden verloren om zo Hakeem Olajuwon binnen te halen. Dit werd als competitievervalsing gezien en het nieuwe systeem werd een feit. De zeven teams dat niet meededen aan de play-offs streden om de nummer één positie. Het eerste jaar werd door de New York Knicks gewonnen, die toen Patrick Ewing kozen. Dit was een beladen en omstreden beslissing. Er zijn allerlei theorieën naar buiten gekomen dat de directeur van de NBA, David Stern, die het systeem bedacht heeft dit gedaan zou hebben om Ewing naar het team te sturen met de meeste media-aandacht. Golden State Warriors waren dat jaar het slechts team maar mochten pas als zevende kiezen.

Het systeem is later aangepast om zo de slechtere teams meer kans te geven. Op dit moment is het systeem zo ontworpen dat het team met het minst aantal overwinningen de meeste bingoballen in de pot krijgt. Vooralsnog blijft het een loterij. De Los Angeles Clippers hadden dit jaar slechts 17.7 procent kans op de nummer één en het team uit de stad der engelen kreeg het alsnog voor elkaar. De voorzitter van de Clippers, die aanwezig was in New York voor de loterij, was zeer tevreden. “Het is een prachtige dag voor Clipper fans. We krijgen een prachtige speler, die onze club vele jaren zal gaan helpen.

De naam van Blake Griffin wordt al maanden genoemd als de torenhoge favoriet. De atletische power forward zal hoogstwaarschijnlijk door de Clippers gekozen worden. Griffin wordt door scouts vergeleken met Karl Malone tot Antonio McDyess. Het blijft een gokwerk of hij zal slagen of niet.