[Giro] Ten Dam gaat Menchov helpen

Sjors (Sj0rSz)
Laurens ten Dam zal vanaf nu in dienst van Denis Menchov gaan rijden. Dit heeft de wielrenner, die voor Rabobank rijdt, laten weten. Zijn Russische kopman staat op dit moment tweede in het algemeen klassement en heeft iets meer dan een minuut achterstand op Danilo di Luca.

"Nu Denis zo dicht bij de roze trui is gekomen, moet ik me daar voor honderd procent op richten. En dat is niet meer dan terecht en logisch," lichtte Ten Dam toe. De renner staat op dit moment op de zeventiende plaats in het algemeen klassement en heeft een onoverbrugbare achterstand op Di Luca, die meer dan vijf minuten voorsprong heeft.

Daarnaast is Ten Dam van mening dat een eventuele eindzege voor Menchov gigantisch veel voldoening geeft. "Jammer voor mijn eigen klassementskansen, maar daar lig ik in deze situatie eigenlijk helemaal niet wakker van. We kunnen een grote ronde winnen en daar stap ik echt wel voor opzij."

Ten Dam beleefde gisteren, tijdens de tiende rit in de Giro d'Italia, een slechte dag. De Nederlander verloor in de strijd om het roze één minuut en 39 seconden op Di Luca. "De laatste veertig kilometer was ik leeg. Op weg naar Sestrières kreeg ik serieus last van maag en darmen. De eerste uren hebben we zo hard gereden, dat er geen tijd was voor vast voedsel. Dus alleen gelletjes en drinken. Daar reageerden mijn ingewanden dit keer heel slecht op."

Toch hoopt Ten Dam snel te herstellen, waardoor hij Menchov veel kan ondersteunen. "De komende twee etappes worden voor mij een stuk makkelijker. Woensdag zal er echt niet tot het uiterste worden gereden en in de tijdrit probeer ik zoveel mogelijk krachten te sparen. Ik wil er volgende week helemaal staan voor Denis."