Amsterdam ArenA wil uitbreiden

Peterselieman
De Amsterdam ArenA zal in de toekomst meer toeschouwers kunnen herbergen. Er liggen verschillende varianten op tafel waaronder eentje waarbij het stadion een derde ring krijgt en daardoor 85.000 toeschouwers een plaats kan bieden.

Het stadion in Amsterdam is een eigen bedrijf en kent Ajax als hoofdhuurder. "We zijn intensieve partners van elkaar en alles wordt eigenlijk op fifty-fiftybasis besproken. We luisteren naar Ajax en naar signalen en feedback van de supporters. Zo zijn bijvoorbeeld ook de roltrappen er gekomen. Sommige supporters vonden de klim naar de tweede ring te zwaar. Daar moet je dan op anticiperen. Toen de ArenA gebouwd werd, zijn we de verplichting aangegaan er een State of the Art-stadion van te maken. Dat is gelukt en we moeten dat nu ook zo zien te houden," zegt Henk Markerink, directeur van de Amsterdam ArenA.

Nederland is samen met België in de race voor het wereldkampioenschap voetbal van 2018 en mocht dat doorgaan, dan is een groter stadion in Amsterdam nodig. "De gemeente Amsterdam zou graag dit keer de finale willen organiseren. De FIFA gaf in eerste instantie aan dat het stadion waar de finale gespeeld gaat worden netto minimaal 70.000 bezoekers moet kunnen herbergen. Een half jaar geleden is dat verhoogd naar netto 80.000 bezoekers. Dat betekent dat het stadion een bruto capaciteit van 85.000 bezoekers nodig heeft. Want je moet er rekening mee houden dat er veel plaatsen naar sponsors en pers gaan."

Toch is de variant met 85.000 toeschouwers niet de enige optie die bekeken wordt. Door de hoeken in de ArenA op te vullen, zal het stadion 55.000 toeschouwers kunnen herbergen. Een andere optie is om daarnaast het dak op te gaan hogen, zodat er ruimte ontstaat voor 65.000 toeschouwers. "Dat is een gangbare maat in het Europese voetbal. En ik denk dat Ajax er in die situatie ook in kan slagen de intimiteit en de sfeer in het stadion te behouden," zei Meirink die benadrukte dat een van de varianten gekozen zal gaan worden.