[Giro] Di Luca slaat slag in tiende etappe

Peterselieman
Danilo di Luca heeft in de tiende etappe van de Giro d'Italië zijn leidende positie verstevigd. De Italiaan reed in de slotkilometers weg bij zijn concurrenten en kwam Pinerolo solo over de meet. Achter hem werd Franco Pellizotti tweede voor Denis Menchov en Carlos Sastre.

Het was Stefano Garzelli die vandaag in de aanval ging Cima Coppi en na de afdaling van de berg kreeg hij gezelschap van Andrey Grivko en Giovanni Visconti. Het drietal kon niet vooruit blijven, want op de Pra Martino zette Pellizotti de aanval in, waardoor de klassementsleiders gedwongen werden te achtervolgen.

Dit tempo was Thomas Lövkvist te machtig en de Zweed kwam op meer dan anderhalve minuut binnen. Ook Lance Armstrong moest er af, terwijl vooraan Pellizotti een gaatje van vijf seconden had. In de afdaling sloten Di Luca, Menchov, Sastre en David Arroyo bij hem aan, waarbij ze een behoorlijk gat hadden weten te creëren op onder andere Levi Leipheimer.

Op enkele kilometers voor de finish zette Di Luca op de Piazzale San Maurizio nogmaals aan, waarna de anderen moesten passen. Zo kon de Italiaan met tien seconden voorsprong winnen. De groep Leipheimer kwam op 29 seconden binnen. Beste Nederlander was Laurens ten Dam die in het groepje van Lövkvist zat.


Uitslag etappe 10:

#RennerTijd
1 D. di Luca6:30:43
2 F. Pellizotti+00:10
3 D. Menchov+00:10
4 C. Sastre+00:10
5 D. Arroyo+00:26

Klassement na etappe 10:

#RennerTijd
1 D. Di Luca44:00:11
2 D. Menchov+01:20
3 M. Rogers+01:33
4 L. Leipheimer+01:40
5 F. Pellizotti+01:53