Nederland B verdwijnt al na een jaar

Rauzer
De KNVB meldt maandag op haar website dat het gaat stoppen met het Nederlandse B-elftal. Omdat Jong Oranje in september aan een nieuwe EK-kwalificatiereeks begint, is de noodzaak volgens de bond niet meer aanwezig.

Nederland B werd 'opgericht' nadat Jong Oranje zich niet wist te plaatsen voor het EK in Zweden. "Nadat de lichting '86 zich het afgelopen najaar niet had geplaatst, wilden we door middel van Nederland B voorkomen dat de spelers die dicht tegen het 'grote' Oranje aanzitten tussen wal en schip zouden vallen," vertelt Bert van Marwijk, bondscoach van het A-elftal.

Sinds het ontstaan van Nederland B in oktober 2008 speelde het team slechts drie wedstrijden. De eerste ging kansloos met 3-0 verloren tegen Zweden, terwijl de jongelingen daarna Duitsland versloegen (4-0) en vervolgens gelijkspeelden tegen Italië (1-1). Van Marwijk denkt dat het opstelling van Nederland B niet voor niets is geweest. "Amrabat, Braafheid, Elia, Mendes da Silva, Schaars, Van der Wiel en Wielaert hebben zich via Nederland B in de kijker gespeeld bij het A-team. Dat geeft aan dat het project zijn waarde heeft gehad."

Johan Neeskens, die samen met Dennis Bergkamp het beloftenteam leidde, gaat zich nu bezighouden met Jong Oranje.