Mosley: "Budgetlimiet wordt niet verhoogd"

Peterselieman
FIA-president Max Mosley is niet van plan de budgetlimiet in de Formule 1 aan te passen. De limiet is nu vastgesteld op 44 miljoen euro en mocht dat meer worden, dan zouden nieuwe teams volgens de Brit wel eens af kunnen zien van deelname aan de sport.

"Ik wil de limiet niet verhogen, want dat zou nieuwe teams verhinderen om in de Formule 1 te komen. Mensen praten over 44 miljoen euro alsof het bijna niets is, maar het is in feite een enorm bedrag, vooral als je de kosten voor de coureurs en de motoren ook nog eens buiten beschouwing laat. De grote teams blijven in dat geval nog ruim 110 miljoen euro per jaar uitgeven. Als je het budgetplafond nog verder verhoogt, dan zouden nieuwe teams niet meer voldoende sponsorgeld bij elkaar kunnen krijgen. Bovendien is het ook in het belang van de bestaande teams dat we het bedrag niet verhogen, want zo hoeven zij niet onnodig veel geld uit te blijven geven aan de Formule 1," zei Mosley tegen de BBC.

Mosley maakte wel bekend dat de omstreden regel dat teams die zich niet aan de limiet houden minder technische vrijheden hebben dan de teams die zich wel aan het budget houden, geschapt wordt. "Het idee was dat nieuwe teams veel te langzaam zouden zijn en rijdende chicanes zouden worden op het circuit. We wilden ze daarom een handje helpen door ze bepaalde voordelen te geven. Nu bestaande teams te kennen hebben gegeven dat zij ook onder de limiet willen rijden, krijgen zij dankzij die technische voordelen echter een veel te grote voorsprong. We hebben daarom afgesproken dat het goed is dat iedereen onder dezelfde regels gaat rijden. Om de nieuwe teams toch te helpen, gaan we waarschijnlijk instellen dat er bepaalde informatie verplicht moet worden uitgewisseld."

Mosley is benieuwd naar het alternatief voor de budgetlimiet waar de FOTA mee op de proppen wil komen, maar tegelijkertijd geeft de Brit aan dat hij niet voor kan stellen dat er een beter alternatief is. "De teams hebben aangegeven dat ze een beter idee hebben dan een budgeplafond. Ze hebben niet verteld wat dat idee precies is. Dat is iets waar ze eerst nog met elkaar over willen praten. Volgens mij is het echter moeilijk om met iets beter te komen dan een budgetlimiet. Bij een limiet heb je namelijk duidelijkheid: iedereen rijdt met dezelfde hoeveelheid geld en het slimste team wint. Als ze iets beter weten, dan zullen we daar zeker naar luisteren, maar ik ben er erg sceptisch over."