[NHL] Uitslag Red Wings - Blackhawks

Denny (nyny83)
De Detroit Red Wings zijn de Conference Finals tegen de Chicago Blackhawks goed begonnen. Tot ver in de derde periode ging de wedstrijd gelijk op, maar halverwege de derde periode namen de Red Wings afstand: 5-2. Man van de wedstrijd was Dan Cleary met twee goals.

Cleary was degene die de Red Wings van een 1-0 achterstand terug in de wedstrijd bracht. De ploeg uit Detroit begon namelijk zoals wel vaker matig aan de wedstrijd, vermoedelijk nog met vermoeidheid van de lange serie tegen de Anaheim Ducks in de benen. De Blackhawks maakten hier dankbaar gebruik van en zetten vanaf het begin veel druk, waardoor ze veel puckverlies bij Detroit veroorzaakten. Zelf gingen zij een stuk zuiniger met de puck om, getuige hun aantal van nul turnovers na de eerste periode. Het schot van Cleary leek overigens houdbaar voor Chicago-goalie Nikolai Khabibulin, die verder een foutloze en goede wedstrijd keepte en de Blackhawks een aantal keren goed in de wedstrijd hield.

Voor deze goal maakte Adam Burish de 1-0. De puck stuiterde na een duel in de hoek raar op, waarna Burish onverwachts van achter het doel naar voren kwam en de puck met een backhander binnentikte. Goalie Chris Osgood had Burish vermoedelijk nooit zien aankomen. In de eerste periode werd verder niet gescoord, alhoewel Detroit nog wel een flink aantal schoten op doel had. Khabibulin wist deze allemaal te keren en kwam aan het einde van de periode op veertien reddingen te staan.

In de tweede periode was de enige goal van Johan Franzen. Hij scoorde de derde unassisted goal van de wedstrijd, iets wat niet vaak voorkomt in de NHL. Hij pikte de puck achter het doel op, schaatste snel om het doel heen en kon vervolgens met een backhander in de korte hoek scoren.

Chicago maakte in de derde periode de gelijkmaker in de powerplay. Kris Versteeg kon binnentikken nadat Dustin Byfuglien de puck vlak voor het doel van richting veranderde. Vier minuten later maakte Mikael Samuelsson met een knappe solo voor het doel van Khabibulin alweer de 3-2. Anderhalve minuut later maakte Cleary de beslissende 4-2. De laatste goal kwam op naam van Henrik Zetterberg in een leeg doel.

Cleary maakte niet alleen twee goals, maar was verdedigend ook nog eens erg sterk. Zijn line, die naast Cleary bestond uit Franzen en Zetterberg, hield de beste aanvaller van de Blackhawks, Patrick Kane, zonder een enkel schot op doel. Saillant detail is overigens dat de right wing vroeger gedraft is door de Blackhawks, maar daar te licht werd bevonden waarna hij mocht vertrekken naar de Edmonton Oilers. Na ook nog een jaar in Europa te hebben gespeeld tijdens de lock-out boden de Red Wings hem een tweede kans, die hij nu met beide handen aan lijkt te grijpen.

Verder opvallend moment was dat Burish aan de dood ontsnapte. Een schaats van collega Ben Eager kwam in zijn nek tijdens een val, maar liet slechts een schram achter. Een jaar eerder kwam Florida Panthers-speler Richard Zednik er een stuk minder goed vanaf, al overleefde ook hij het ongeval en speelde hij dit seizoen weer gewoon mee.