[NHL] Voorbeschouwing Conference Finals

Denny (nyny83)
Zondag gaan de Conference Finals van de NHL van start. In het westen ontmoeten twee Original Six teams elkaar: de Detroit Red Wings nemen het op tegen de Chicago Blackhawks. In het oosten staan de Pittsburgh Penguins tegenover de Carolina Hurricanes.

Pittsburgh Penguins (5) - Carolina Hurricanes (6)

De Pittsburgh Penguins schakelden in de vorige serie de Washington Capitals met sterspeler Alexander Ovechkin in de gelederen uit. De serie bleek de start van een rivaliteit tussen Ovechkin en Sidney Crosby, die samen met Evgeni Malkin de sterspeler van de Penguins is. De Penguins trokken uiteindelijk in de beslissende zevende wedstrijd aan het langste eind door de Capitals helemaal weg te spelen en met 6-2 te winnen.

De sterspelers van de Penguins zijn al genoemd: Crosby en Malkin. Crosby maakte al twaalf goals deze play-offs en heeft 21 punten. Malkin staat inmiddels op 19 punten. Verder is verdediger Sergei Gonchar belangrijk voor de productie van de Penguins. Hij gaf acht assists en scoorde tweemaal. Met name in de powerplay is Gonchar een speler om in de gaten te houden. De Penguins zullen het vooral van hun aanval moeten hebben, want de verdediging is een stuk minder. Bovendien heeft Marc-Andre Fleury, de goalie, de vorm nog niet bepaald te pakken gezien zijn reddingspercentage van slechts 90,1% en gemiddeld aantal tegengoals van 2,72.

De Hurricanes schakelden in de vorige ronde de Boston Bruins uit, die in het reguliere seizoen het beste team uit het oosten waren. De Hurricanes kwamen in de serie met 3-1 voor, lieten de Bruins tot 3-3 terugkomen, maar waren in de beslissende zevende wedstrijd toch te sterk voor het team uit Boston.

De belangrijkste spelers van de Hurricanes zijn center Eric Staal en goalie Cam Ward. Staal maakte al negen goals in de play-offs en is fysiek ook erg aanwezig. Cam Ward keept erg goed en heeft de Hurricanes op enkele beslissende momenten naar de overwinning gesleept. Verder speelt Jussi Jokinen een belangrijke rol in het team. De aanwinst die pas vlak voor de trade deadline bij het team kwam nadat zijn eigen team Tampa Bay Lightning hem had laten gaan maakte ook in de serie tegen de Bruins weer een aantal belangrijke treffers.

De verwachting is dat dit een erg open serie gaat worden met twee aanvallende en aggressief spelende teams. Ook wordt erg uitgekeken naar een confrontatie tussen twee Staal-broers. Bij de Penguins speelt namelijk Jordan Staal, het jongere broertje van Eric Staal. Overigens spelen ook Jared Staal (Phoenix Coyotes) en Marc Staal (New York Rangers) in de NHL, dus in de toekomst zijn er nog wel meer familieclashes te verwachten. FOK!sport verwacht dat in deze serie het team van Jordan aan het langste eind gaat trekken, aangezien de Penguins normaal gesproken een betere voorhoede hebben.

FOK!sport voorspelling: 4-2 in het voordeel van de Pittsburgh Penguins

Detroit Red Wings (2) - Chicago Blackhawks (5)

De Detroit Red Wings hadden zeven wedstrijden nodig om zich te ontdoen van de verrassend sterke Anaheim Ducks, die zich als achtste voor de play-offs plaatsten en ook al de San Jose Sharks uitschakelden. Vooral goalie Jonas Hiller bleek een grote sta-in-de-weg voor de Red Wings die uiteindelijk dankzij de breedte van hun selectie en hun kwaliteit om de tegenstander continue onder druk te kunnen zetten toch aan het langste eind trokken.

Bij de Red Wings zullen de ogen vooral gericht zijn op Johan Franzen, Henrik Zetterberg, Pavel Datsyuk en Marian Hossa. Franzen is de topscorer van de Red Wings in de play-offs met acht goals en vijftien punten. Zetterberg volgt met veertien punten. Hossa heeft er slechts zeven, maar was in het reguliere seizoen topscorer met veertig goals. Datsyuk heeft slechts vijf punten, maar laat ondanks zijn lage productie goed spel zien. Verder is captain Niklas Lidstrom erg belangrijk voor de Red Wings. Hij scoorde drie goals en had acht assists, maar is ook nog eens de sterkste verdediger van de ploeg uit Detroit.

De Chicago Blackhawks hadden een wedstrijd minder nodig om hun tegenstander uit te schakelen. De Vancouver Canucks werden met 4-2 naar huis gestuurd. In de laatste twee wedstrijden wisten de Blackhawks eindelijk de sterke verdediging van de Canucks en goalie Roberto Luongo wat vaker te passeren, wat resulteerde in grote uitslagen.

De Blackhawks zijn een erg jong team. Patrick Kane en Jonathan Toews zijn twee van de belangrijkste spelers van de Blackhawks en zijn slechts jonge twintigers. De topscorer, de blessuregevoelige Martin Havlat, is 28 jaar oud, wat in het ijshockey betekent dat hij nog makkelijk tien jaar meekan. Havlat maakte dertien punten voor de Blackhawks, Kane volgt met twaalf. Kris Versteeg en Jonathan Toews maakten beide tien punten. Goalie Nikolai Khabibulin lijkt een zwakke plek gezien zijn reddingspercentage dat onder de negentig procent ligt.

De verwachting is dat de ervaren rotten van de Red Wings het nog relatief groene Chicago uit zullen schakelen. De Red Wings hebben vrijwel altijd erg veel schoten op doel, en dat houdt in dat de Blackhawks met de matig keepende Khabibulin onherroepelijk in de problemen gaan komen. Bovendien hebben de Red Wings een bredere selectie dan de Blackhawks. De sterke powerplay van de Blackhawks zal niet voldoende zijn om hieraan tegengewicht te bieden. Er wordt verder een zeer fysieke serie verwacht: beide teams komen uit de Original Six, de teams die het langst in de NHL zitten, en hebben dus een aardige rivaliteit opgebouwd. Bovendien spelen de Blackhawks in de play-offs verrassend fysiek, aangezien ze in het reguliere team 27ste van de 30 stonden in aantal bodychecks.

FOK!sport voorspelling: 4-2 in het voordeel van de Red Wings.