Veel topatleten bij FBK Games

Olga (Nuongirl)
Acht heersend Olympisch kampioenen, vijf heersend wereldkampioenen en vier heersend Europees kampioenen komen op 1 juni in actie op de FBK-Games in Hengelo.

Daarnaast vele andere internationale toppers, waaronder uiteraard ‘mr Hengelo’ Haile Gebrselassie die een aanval gaat doen op zijn eigen werelduurrecord. Het voorlopig deelnemersveld is vandaag tijdens een persconferentie in het FBK-Stadion bekend gemaakt. De Nederlandse topatleten Bram Som en Gregory Sedoc waren daarbij aanwezig.

Ellen van Langen, samenstelster van het deelnemersveld en zelf Olympisch kampioene op de 800 meter in Barcelona in 1992, heeft dit keer gekozen voor een opzet waarbij op elk onderdeel twee aan elkaar gewaagde topatleten in actie komen. Van Langen: “Die match werkt hopelijk stimulerend op de andere deelnemers.”

De titelhouders van Beijing 2008, die in Hengelo van start gaan, zijn: Kenenisa Bekele (5000 en 10.000 meter), Brimin Kipruto (3000 meter steeple-chase), Tomasz Majewski (kogelstoten), Irving Saladino en Maurren Higa Maggi (verspringen), Nancy Lagat (1500 meter), Yulia Chermoshanskaya (4 x 100 meter) en Asbel Kiprop (1500 meter). De laatste werd weliswaar tweede in de Chinese hoofdstad, maar algemeen is de verwachting dat de van dopinggebruik verdachte winnaar op die afstand - Rashid Ramzi - zijn gouden medaille aan hem zal moeten afstaan.

Hengelo beleeft op 1 juni bovendien de rentree op topniveau van Bram Som. De Europees kampioen op de 800 meter van 1996 (Göteborg) doet na twee seizoenen kwakkelen (achillespeeskwetsuren en knieproblemen) een serieuze poging weer aan te haken bij de internationale top. In het FBK-Stadion krijgt hij tegenstand te duchten van onder anderen zijn landgenoten Robert Lathouwers - vorig jaar verrassend eerste - en Arnoud Okken. De nog maar 19-jarige Soedanees Abubaker Kaki is een van de snelle buitenlandse concurrenten voor het vaderlandse toptrio. Kaki snelde onlangs in Doha al naar een knappe tijd van 1.43,09.


Bram Som en Gregory Sedoc.

Ook de 110 meter horden heeft een sterke Nederlandse inbreng. Gregory Sedoc maakte afgelopen winter indoor forse vorderingen en liep Robin Korving als nationaal recordhouder op de 60 meter horden uit de boeken. Hetzelfde hoopt hij ook ‘buiten’ te realiseren, als is de kloof met Korvings toptijd nog aanzienlijk: 13,15 om 13,37 seconde. Bovendien moet Sedoc ook nog afrekenen met Marcel van der Westen, die al eens 13,35 liep en die dezelfde snode plannen heeft als hij. Sedoc won in 2007 in Hengelo, Van der Westen deed hem dat vorig jaar na. Het voorlopig deelnemersveld kent overigens vijf atleten met een sneller persoonlijk record dan beide Nederlanders, dus winst van een Nederlander is nog lang niet zeker.

En dan is er natuurlijk nog een fenomeen met een Nederlands tintje: Churandy Martina. De Antilliaan gaat op jacht naar zijn derde zege tijdens de FBK-Games. Martina won in 2007 de 100 meter in Hengelo en zette vorig jaar de dubbele afstand naar zijn hand.

Churandy Martina miste vorig jaar tijdens de Olympische Spelen in Beijing met een stevig persoonlijk record van 9,93 seconde maar net het podium. Martina leek enkele dagen later op de 200 meter op weg naar het zilver achter de sensationele Usain Bolt. Hij werd echter gediskwalificeerd, omdat hij een stap buiten zijn baan had gezet. Voor Churandy Martina is het dé motivatie om dit seizoen te bewijzen, dat hem tekort is gedaan.