[Special] American football: basisregels - deel 4

Peterselieman
Om de twee weken op of rond zondag vind je een stuk over de NFL van FOK!user Days-Of-Wild op FOK!sport.

Dit is het laatste deel in een serie over de regels van het American football. Eerdere delen zijn: deel 1, deel 2 en deel 3. In dit deel gaat het over de straffen (penalties) en overige zaken.

De verschillende soorten straffen
Zoals in het vorige deel al opgemerkt hebben de referees een penalty marker. Daarmee kunnen ze aangeven dat er een overtreding plaats heeft gevonden en waar. Er zijn verschillende overtredingen mogelijk, maar ze hebben allemaal een ding gemeen: het verlies van yards voor de overtredende partij. Aangezien terreinwinst, naast het scoren, het grote doel is van het spelletje tref je daar de teams het hardste mee. Naast verlies van yards is ook het verlies van downs mogelijk, of in het geval van de aanvallende partij een automatische first down, ongeacht of er werkelijk tien yards afgelegd zijn. Zelden wordt een speler het veld uitgestuurd, en als het gebeurt dan heeft hij een vreselijke overtreding gemaakt.

De Referee, de hoofdscheidsrechter, maakt na overleg met zijn collega's duidelijk wat de overtreding was en wat de straf is aan de spelers en het publiek. Hij doet dit via audio, het omroepsysteem in het stadion en middels hand- en armgebaren. Elke overtreding heeft zijn eigen gebaar en er zijn er een heleboel.

Veel voorkomende 5 yard penalties
Defensive holding
Een verdediger mag alleen de baldrager vasthouden of tackelen. De overige spelers mag hij niet vasthouden. Gebeurt dit toch dan krijgt de defense een 5 yard penalty en de offense een automatic first down.

Delay of game
De bal niet binnen de voorgeschreven 40 of 25 seconden in het spel brengen.

Encroachment
Een verdediger die de line of scrimmage (LOS) overschrijdt en een aanvaller aanraakt voor de snap.

Offside
Een speler die zich tijdens de snap in of over de LOS bevindt.

Illegal formation
Foutieve opstelling door de offense, niet voldoende mensen aan de LOS.

Running into the kicker
Het op de kicker inrennen nadat die de bal getrapt heeft.

Veel voorkomende 10 yard penalties
Pass interference by offense
Een offensieve speler, een receiver, mag een verdediger niet wegtrekken, blocken of duwen om te voorkomen dat hij bij de bal kan komen.

Holding by offense
Net als defensive holding, alleen is dit een 10 yard straf, maar geen loss of down, waar de defensive holding een 5 yard penalty en wel een automatic first down is.

Intentional grounding
Het expres weg of op de grond gooien van de bal om een tackle en verlies van yards te voorkomen. Indien dit gebeurd in de end zone dan is het automatisch een safety en dus twee punten voor de tegenpartij. Wat wel mag is een spike, het onmiddellijk na de snap op de grond gooien van de bal door de quarterback. Dit stopt de klok, maar betekent wel een verlies van een down. Ook een quarterback kneel mag, het neerknielen door de quarterback na de snap. Dit zorgt er voor dat de speelklok doorloopt. Men verliest er een paar yards door, maar behoudt de bal en voorkomt dat de tegenstander de bal kan veroveren. Dit gebeurt vaak aan het eind van de wedstrijd, binnen de laatste twee minuten, als men vóór staat en heet running out the clock. Als de tegenstander geen time-outs heeft kan hij niets meer doen om de bal te veroveren.

Veel voorkomende 15 yard penalties
Clipping below the waist
Het zich van achteren tegen de benen van een tegenstander aan gooien. Dit mag alleen binnen de clipping zone, een gebied van 3 yards aan beide kanten van de LOS en 5 yards links en rechts van de center. Het mag alleen door spelers die zich tijdens de snap in dit gebied bevinden en er na de snap niet uit zijn geweest.

Face masking
Het aan een gezichtsmasker trekken of wrikken. Kan uiteraard zeer gevaarlijk zijn en nekletsel opleveren.

Roughing the kicker/passer
Van het moment dat de kicker schopt tot het moment dat hij weer stevig staat mag hij niet aangevallen worden, omdat hij dan volledig weerloos is en er ernstige blessures kunnen ontstaan. Hetzelfde geldt voor de quarterback die niet meer aangevallen mag worden nadat hij de bal heeft gegooid. In het laatste geval is het niet alleen een 15 yards penalty maar ook automatisch first down.

Unsportsmanlike conduct
Proberen vals te spelen of onsportief gedrag als schwalbes worden niet op prijs gesteld en zwaar bestraft. Ook het excessief vieren van een score of verbaal geweld tegen scheidsrechters valt hieronder. Tevens is het niet toegestaan de bal of ander hulpstuk te gebruiken als onderdeel van de viering van een score.

Time-outs en challenges
Ieder team heeft per helft 3 time-outs. Deze kunnen gebruikt worden om het spel dood te leggen en instructies aan de spelers te geven of een nieuwe tactiek door te spreken.

Daarnaast hebben de coaches twee challenges. Deze kunnen gebruikt worden om een beslissing van de referee aan te vechten. Dit moet gebeuren voordat het volgende play is begonnen. De referee heeft dan zestig seconden om te kijken of de beslissing correct is geweest. Mocht dit wel zo zijn dan verliest het team dat de challenge aangevraagd heeft een time-out. Is de beslissing fout geweest dan wordt deze teruggedraaid, en kost dan uiteraard geen time-out. Een team dat een challenge aanvraagt moet dus minstens één time-out over hebben. Ook mogen challenges niet gedaan worden in de laatste twee minuten van iedere helft en niet in overtime. Voor die periodes is er een speciale replay assistant die bekijkt of een beslissing een review nodig heeft.

Gatorade shower
Een apart fenomeen, ontstaan halverwege de jaren '80, waarbij de hoofd coach de grote ton met gekoelde drank (meestal Gatorde, vandaar de naam), over zich heen gegooid krijgt na een belangrijke overwinning, zoals het winnen van de Super Bowl.

Tailgating
Heeft op zich niets met de wedstrijd zelf te maken maar met de fans voor de wedstrijd. Vele uren voor het begin van een wedstrijd verzamelen de fans zich al op de parkeerplaats van het stadion. In hun kofferbak (tailgate) bevinden zich allerlei etenswaren en dranken voor een massale pre-game picknick. Een sportwedstrijd in Amerika is nog steeds een familiegebeuren waarbij nauwelijks sprake is van supportersgeweld, in tegenstelling tot veel voetbalwedstrijden hier.

Het tailgaten is populair geworden rondom American footballwedstrijden maar is inmiddels overgewaaid naar andere sporten zoals baseball (honkbal) en gewoon voetbal in Amerika en zelfs niet-sportgerelateerde evenementen.