[Giro] Team Columbia wint ploegentijdrit

Sjors (Sj0rSz)
Team Columbia heeft de eerste etappe, een ploegentijdrit in de straten van Venetië, gewonnen. Team Garmin werd tweede en Astana, , met Lance Armstrong en Levi Leipheimer, werd derde.

Vorig jaar begon de Giro d'Italia ook met een ploegentijdrit. Destijds was Team Slipstream de snelste ploeg, gevolgd door Team CSC en Team High Road. Opvallend is dat die ploegen een andere naam hebben gekregen, te weten Team Garmin, Team Saxo Bank en Team Columbia. Christian Vande Velde was vorig jaar de renner die als eerste over streep kwam bij de door de Team Slipstream gewonnen ploegentijdrit. Ook dit jaar doet de weer Amerikaan mee en was voorafgaand aan deze rit, samen met de hele Garmin-ploeg, favoriet voor de winst.

Om 15:35 uur begon de 92e editie van de Giro d'Italia met een ploegentijdrit. Team Columbia was de eerste ploeg, die van start ging. Vijf minuten later was het de beurt aan de mannen van Rabobank. Zij hebben kopman Denis Menchov, één van de favorieten op de eindzege, binnen de gelederen.

Team Columbia was logischerwijs de eerste ploeg, die de finish bereikte. Het team had 21 minuten en 50 seconden nodig om de 20,5 kilometer af te leggen en bereikte een gemiddelde van 56 kilometer per uur. De Rabobank-wielerploeg gaf op de meet 38 seconden toe op zijn voorganger, wat een goed goed resultaat voor de Nederlandse wielerploeg betekende. Ook Team Garmin slaagde er niet in om de tijd van Team Columbia te kraken. Aan de finish kwam de formatie luttele seconden tekort.

Verder kende ook Silence-Lotto een beroerde start van de Giro d'Italia. De Belgische formatie eindigde in de tussenstand op een achtste plaats, nadat er negen ploegen over de finish waren gekomen.

De tijd van AG2R-La Mondiale viel erg tegen. Zij gaven namelijk meer dan anderhalve minuut toe op Team Columbia, dat tot dan toe nog altijd aan de leiding ging. Ook de ploeg van Gilberto Simoni, Diquigiovanni, moest buigen voor de snelste tijd en had uiteindelijk een achterstand van een dikke minuut. Liquigas, de ploeg van Ivan Basso, was enkele seconden trager dan Rabobank, dat tot dusver geen slechte ploegentijdrit achter de rug had.

Team Katyusha wist de derde plaats van Rabobank uiteindelijk over te nemen. Zij gaven 35 seconden toe op Team Columbia, dat op dat moment nog altijd eerste stond, en pakte drie seconden op de Nederlandse wielerformatie. Daarna zette ISD, de ploeg van oud-wielrenner Mario Cipollini, een uitstekende tijd neer. Zij hadden slechts 27 seconden achterstand op Team Columbia.

In het slot wisten ook Lampre, Team Milram, LPR en Astana niet meer aan de tijd van Team Columbia te komen. Hierdoor start Mark Cavendish morgen in de eerste leiderstrui van de 92e Giro d'Italia.


Uitslag ploegentijdrit:

#Naam ploegTijd
1Team Columbia00:21,50
2Team Garmin+ 0,06
3Astana+ 0,13
4Team LPR+ 0,22
5Team ISD+ 0,27
7Rabobank+ 0,38

Stand in algemeen klassement:

#Naam wielrennerLandTijd
1Mark CavendishMan00:21,50
2Marco PinottiItaliëz.t
3Edvald Boasson HagenNoorwegenz.t
4Michael RogersAustraliëz.t
5Thomas LövkvistZwedenz.t