McLaren voorwaardelijk geschorst

Jorn (existenz)
McLaren heeft drie races voorwaardelijk gekregen naar aanleiding van het liegen tegenover de stewards tijdens de Grands Prix van Australië en Maleisië.

Deze straf is uitgesproken omdat het team de sport in het diskrediet bracht door te liegen tegenover de stewards. De FIA World Motor Sport Council is vandaag tot deze uitspraak gekomen nadat McLaren de beschuldigingen toegegeven had in de hoorzitting en aangegeven had dat men hard bezig is om een cultuurverandering te weeg te brengen binnen het team zodat iets dergelijks nooit meer kan gebeuren.

In een verklaring zei de FIA hierover: "Met in achtneming van de openheid en eerlijkheid van Martin Whitmarsh en de cultuurverandering die men heeft ingezet, heeft de WMSC besloten om het team een voorwaardelijke straf te geven. De straf bestaat uit een uitsluiting van het team voor drie races voor het FIA Formule 1-wereldkampioensschap. Deze straf zal alleen uitgevoerd worden wanneer nieuwe feiten boven tafel komen of wanneer het team binnen twaalf maanden opnieuw in de fout gaat door artikel 151c van de Internationale Sporting Code te breken."

McLaren moest voor de WMSC verschijnen om vragen te beantwoorden over de aanklacht tegen voormalig sportief directeur Dave Ryan en coureur Lewis Hamilton. Beide zouden gelogen hebben tegenover de stewards over het bevel om Jarno Trulli voorbij te laten gaan tijdens de Grand Prix van Australië. Hierna werd in Maleisië duidelijk dat McLaren hierover gelogen had. Ryan is inmiddels ontslagen door het Britse team.

Het team werd verdacht van het liegen nadat het radioverkeer bestudeerd was en kopieën van interviews met Hamilton en Whitmarsh, die naar de pers gestuurd waren, boven water kwamen.

Met dank aan Sabata en Ali Salami voor de submit