FIA wil budgetlimiet doorzetten

Ermin (TheClown1)
De FIA zal woensdag tijdens de zitting van de World Motor Sport Council in Parijs waarschijnlijk groen licht geven aan de plannen voor een vrijwillige budgetlimiet. De plannen moeten zorgen voor meer teams binnen de Formule 1.

FIA president Max Mosley heeft de verschillende teams afgelopen week gevraagd om ideeën voor een goede limiet. Het originele voorstel van dertig miljoen Britse pond wordt algemeen als te laag gezien. Hoewel de teams Mosley hebben laten weten meer tijd te willen hebben om de plannen te bespreken lijkt de FIA deze woensdag toch aan de orde te willen stellen.

Hoewel de hoorzitting in Parijs oorspronkelijk was bedoeld om de leugens van McLaren tijdens de Grand Prix van Australië en Maleisië te bespreken, zou de FIA de kans nu willen benutten om de regelgeving voor 2010, waarin een limiet is opgenomen, door te drukken. Omdat de teams nog geen alternatieve limiet hebben opgegeven zou de FIA ervoor kunnen kiezen om de hoogte daarvan in een later stadium vast te stellen.

Teams die kiezen voor het lage budget kunnen volgens het plan rekenen op meer sportieve en technische vrijheden ten opzichte van de teams die zich qua budget geen beperkingen opleggen. Daarin zou ook het testen tijdens het seizoen zijn opgenomen, iets dat nu verboden is.

Als de vrijwillige limiet wordt ingevoerd maakt dat de weg vrij voor de instroom van nieuwe teams binnen de Formule 1. Zo hebben USGPE, Lola, Prodrive en iSport al hun interesse in een plek binnen de sport getoond. In 2010 zullen maximaal dertien teams op de grid kunnen verschijnen.